Author's photo
Anonymný autor
nemecký jazyk

Prítomný čas alebo všeobecne ak niečo robím.

Dobrý deň.Chcem sa opýtať, ako to je s prítomným časom v nemčine, napr ak poviem,napr... Ja idem hrať futbal. (Ich gehe der Fussball spielen. Ale mne ide o to, ak to poviem všeobecne. Ja chodím hrávať futbal, alebo chodím spievať, alebo plávať.. Že sa to stále napíše ako v prítomnom čase, Ich gehe.... Atď. Odkiaľ vie Nemec ze to myslím teraz, alebo všeobecne ze chodím. V angličtine to je I go a I going, ale v Nemčine tomu nerozumiem. Dufam ze ste ma pochopili, čo myslím 😊 Dakujem

4 odpovede
Ahoj. Tak po slovensky tiez povies CHODIEVAM HRAVAT FUTBAL,ked chces hovorit o pravidelnosti. Ja by som povedala v nemcine ICH TUE FUSSBALL SPIELEN. Tak vedia, ze ho hravas a nie ides len prave hrat. ICH TUE GERNE KOCHEN,SCHWIMMEN,GASSI GEHEN...vsetko,co robievas casto,alebo pravidelne a rad..
Komentáre:
Anonymný autor
Ďakujem pekne :)
tak ked hovoris o pravidelnosti, - chodievam pravidelne hrat futbal, ich pflege jeden Tag Fussball zu spielen - to - pflegen ...zu - znamená niečo čo pravidelne robím, napríklad ich pflege jeden Tag Deutch zu lernen. - pravidelne každý deň sa učím nemčinu.
Komentáre:
Anonymný autor
Ďakujem pekne 🙂
Existuje aj ďalšia možnosť. Keď sa ťa niekto spýta čo rád robievaš, tak môžeš povedať aj úplne jednoducho: Ich spiele Fußball. (Hrávam futbal.)
Ak sám opisuješ, že čo ťa baví, tak môžeš dodať: Ich spiele Fussball in meiner Freizeit. - V mojom voľnom čase hrávam futbal.
Komentáre:
Anonymný autor
Ďakujem pekne 🙂
Anonymný autor
Dobrý večer, chcel by som sa ešte opýtať. Napr.. Vaša budúcnosť, je nominativ alebo akuzativ, Stále sa mi pletie, lebo sedí mi aj to aj to. Ďakujem
Správne je: Ich spiele Fußball.

Povie sa, keď ho hrám práve, ale aj ak ho hrávam.

To isté: Ich schwimme , spiele Golf atď....

Vaša budúcnosť- nominativ, kto čo: Ihre Zukunft.
Komentáre:
Anonymný autor
Ďakujem pekne :)
Anonymný autor
Mam ešte otázku, pri tejto vete: Ich hilfe dir, den Koffer zu packen. Je to dativ komu čomu, ale pri Koffer nie je dem, ale den. Tak ako to ma byt? Je to der Koffer nie? Dakujem
Anita B.
Ahoj, datív je: "pomôžem Ti" - komu, čomu - Ich helfe dir,... ale "zbaliť kufor", je zbaliť koho? čo? - akuzatív. Teda "den" Koffer zu packen je správne.