Author's photo
Anonymný autor
chémia

chémia

Trvalú tvrdosť vody:
a) Spôsobujú predovšetkým síran vápenatý a síran horečnatý,
b) Možno odstrániť varom,
c) Možno odstrániť pridaním uhličitanu sodného,
d) Spôsobujú predovšetkým uhličitan vápenatý a uhličitan horečnatý.

Prechodnú tvrdosť vody:
a) Nemožno odstrániť varom,
b) Možno odstrániť používaním sódy na pranie,
c) Spôsobujú hydrogenuhličitany alkalických kovov a kovov alkalických zemín,
d) Spôsobujú predovšetkým uhličitan vápenatý a uhličitan sodný.

Molekuly vody:
a) V kvapalnom skupenstve sa nachádzajú ako izolované molekuly,
b) Majú usporiadanie atómov H-H-O,
c) Môžu sa viazať koordinačnou väzbou a vyskytovať sa ako ligand v koordinačných zlúčeninách,
d) Môžu byť súčasťou chemickej štruktúry látok, napr. vytvárať hydráty.

Pomerne vysoká teplota varu vody je spôsobená tým, že:
a) Molekuly vody sú viazané vodíkovým mostíkom,
b) Má relatívne nízku molekulovú hmotnosť,
c) Na štiepenie väzieb medzi atómami vodíka a kyslíka v molekule vody treba dodať energiu,
d) Na vzniku väzby medzi atómami vodíka a kyslíka sa podieľajú eelktróny s- aj p- orbitálov.

O vode platí, že:
a) Vo všetkých skupenstvách má rovnakú kryštálovú štruktúru,
b) Rozpúšťa iónové zlúčeniny,
c) Nachádzajúca sa v prírode je chemicky čistá látka,
d) Atómy v jej molekule sú viazané kovalentnou väzbou.

1 odpoveď
Trvalú tvrdosť vody
a)

Prechodnú tvrdosť vody
d)

Molekuly vody:
a) c) d)

Pomerne vysoká teplota varu vody...
a) vodíkové mostíky

O vode platí
a) d)