vlastný kapitál a aktíva? Čo to znamená a čo viem, z nich vyčítať?

Ak o nejakej firme viem, ze ma vlastný kapitál napr. 660 000€ a aktíva 687 000€. Znamená to, že pod kapitálom rozumiem peniaze, ktoré firma k danému zúčtovaciemu obdobiu v banke?

Rozumiem tomu správne, že v prípade aktív môže ist o peniaze, ktoré firma nemá fyzicky, alebo v banke, ale je to napr. hodnota nakúpeného tovaru, investované peniaze do vytvorenia duševného vlastníctva a podobne?

Viete mi prípadne povedať, iné príklady ako si tieto ukazovateľe vysvetliť?

5 odpovedí
avatar
Zmazaný účet
Čo sa účovníctva týka, aktíva sú brané ako majetok, ktorý firma vlastní. takže áno môže to byť napr tovar alebo ďalšie vymenované. Kapítal, sú zdroje, zaktoré sa tento majetok nakúpil. Kapitál rozdelujeme na vlastný, čiže ten, ktorý sme do firmy vložili yo svojich zdrojov a cudzí, ktorý je napr vo forme úveru. Tým, pádom kapitíl fyzicky v banke nemáme ale preniesli sme jeho hodnotu do nákupu aktív. Zákonite sa aktíva musia rovnať pasívám aby bolo účtovanie správne.

Takže v tomto prípade máme aktíva (majetok) v hodnote 687 000€ a keďže aktíva obstaravame z hodnoty kapitálu tieto sumy sa musia rovnať. My máme určený vlastný kapitál vo výške 660 000€ tým pádom cudzí kapitál (napr úver) je v hodnote zvyšných 27 000€.
vlastný kapitál nie sú peniaze v banke. Peniaze v banke sú aktíva. Okrem peňazí v banke sú súčasťou aktív - zásoby (materiál, tovar, pohľadávky, ceniny, peniaze v pokladni). Vlastný kapitál je vlastný zdroj krytia majetku - tvorí ho: základné imanie (to čo je zapísané v OR), kapitálové fondy, nerozdelené zisky z minulých období, HV daného roka. Jeho výška sa mení každý rok a závisí od HV
Vlastny kapital = zakladne imanie firmy + fondy + dosiahnute hospodarske vysledky za minule roky aj sucasny HV

Aktiva = hmotny/nehmotny majetok + zasoby + pohladavky + hotovost + bankove ucty

Zjednodusene povedane :-)
Takze vies vycitat, ze firma, ma okrem vlastneho kapitalu aj cudzi kapital (rozdiel 687-660) t.j. 27tis., co su ZAVAZKY (voci dodavatelom, zamestnancom, statu, uvery), lebo aktiva sa rovnaju pasivam.
Ahoj Juraj,

vlastný kapitál alebo vlastné imanie možno označiť všetko to, čo podnikateľ vložil do podnikania alebo si ho vytvoril vlastnou činnosťou. V prípade, že si založíš spoločnosť, je to na jednej strane základný kapitál, teda tvoj vklad ako spoločníka. Ďalej sem patria kapitálové fondy (napr. emisné ážio vznikajúce z rozdielu trhovej a nominálnej hodnoty akcie).
Okrem toho tiež zisk, ktorý podnikaním dosiahneš a fondy zo zisku, ktoré z neho tvoríš.

Oproti tomu aktíva predstavujú to, čo podnik vlastní, s čím vie narábať. Či už to dlhodobý majetok (hmotný, nehmotný, finančný) alebo krátkodobý majetok (pokladnica, bankové účty, zásoby,...).

Preto to nie je tá istá kategória, pretože časť týchto aktív si mohol obstarať aj z tvojich dlhov, ktoré sú pomimo vlastného kapitálu. Vlastný kapitál teda tvorí iba časť tvojich aktív.

Vieme si teda z tohto vypočítať, že podnik má cudzie zdroje vo výške 27 000 € (687 K - 660 K). Patria sem rezervy, záväzky, úvery a pod. Zvyšná časť majetku bola obstaraná teda z nich. Podnik je teda nízko zadlžený.
avatar
Zmazaný účet
Ahoj, Juraj, v podstate súhlasím s tým, čo napísala Ivana P. zo ZV....aktíva a vlastný kapitál nemôžeme zrovnávať, najlepšie sa to dá vidieť a pochopiť v SÚVAHE... vľavo sú Aktíva, vpravo sú Pasíva....obe tieto strany sa musia rovnať.....pasíva ale zahŕňajú v sebe vlastné zdroje (vlastný kapitál)= naše vlastné zdroje, ktoré vkladáme do podnikania a cudzie zdroje (cudzí kapitál)=požičané zdroje, väčšinou sú to úvery....keď si toto dáš číselne do pomeru, hned vidíš....koľko máš vlastných zdrojov a koľko cudzích, v tomto prípade si zadĺžený...bohužiaľ:)