Author's photo
Marek S.
chémia

etanol a jeho vyuzitie

ake je vyuzitie etanolu?

7 odpovedí
Etanol (lieh, etylakohol) sa najčastejšie spája s alkoholických kvasením za pomoci rôznych druhov kvasiniek. Jeho kvalita závisí od východiskových látok vstupujúcich do chemickej reakcie. Jeho využitie v praktickým živote je najmä pri výrobe alkoholických nápojov, v lekárstve, či ako palivo.
Etanol je príjemne voňajúca bezfarebná kvapalina s teplotou varu 78 stupňov celzia. Vyrába sa adíciou vody na etylén, alebo kvasením cukrov. Z etanolu sa vyrábal 1,3-butadién. Na technické použitie sa denaturuje, napr. benzénom, benzínom, pyridínom. Má dezinfekčné účinky, používa sa v lekárstve, ako rozpúšťadlo a v liehovarníctve na výrobu alkoholických nápojov.
Etanol je hydroxyderivát uhľovodíkov konkrétne etánu. Pripravuje sa najčastejšie alkoholovým kvasením glukózy, pri ktorom sa uvoľňuje oxid uhličitý. Priemyselne sa vyrába kyslou adíciou vody na etén. Má všestranné využitie. Napríklad v potravinárskom a liehovarníckom priemysle, ďalej sa používa pri výrobe esencií (esterov vyšších mastných kyselín). keďže OH skupina má kyslí charakter používa sa tiež na výrobu alkoholových soli tzv. alkoholátov. Keďže ľahko podlieha oxidácii vyrába sa z neho acetaldehyd a následne kyselina octová. Ďalšie využitie je tu už spomínané.
Najznámejším použitím etanolu je výroba alkoholických nápojov. Dôležitý je aj v lekárstve, kde sa používa ako rozpúšťadlo. Rozpustí sa v ňom jód a vznikne jódová tinktúra, ktorá sa požíva na dezinfekciu rán. Vyrábajú sa z neho čistiace prostriedky a v kozmetike slúži na výrobu voňaviek. Používa sa aj ako ekologické palivo do spaľovacích motorov.
Najrozšírenejšie využitie je asi príprava alkoholických nápojov, etanol sa však používa aj ako rozpúšťadlo alebo na dezinfekciu. Je zložkou mnohých parfumov. V niektorých prípadoch sa používa aj ako palivo.
Etanol má veľmi mnohostranné využitie, či už v chemickej praxi alebo potravinárskej. V tej chemickej je to veľmi používané rozpúštadlo, využíva sa na extrakciu rôznych látok, ďalej je to účinné dezinficiens, taktiež môže slúžiť ako surovina pri syntézach rôznych iných látok.
V potravinárstve je to výroba liehovín.
Preci slivovica! ... ta ne?! :)