Author's photo
Zmazaný účet
programovanie

Program #C - CodeBlocks

Potrebovala by som spraviť program v jazyku c# funkciu overCiarovyKod, ktorá má jeden parameter (overovaný čiarový kód) a vráti hodnotu 1 ak je čiarový kód správny alebo 0 v opačnom prípade.
1. Typ parametra a návratovej hodnoty si určujem sama.
2. Funkcia nebude nič vypisovať ani načítavať. Načítanie a výpis údajov bude len vo funkcii main.
3. Vstupné dáta budú v súbore kody.txt. V jednom riadku bude jeden kód. Počet riadkov nie je dopredu známy. Program bude postupne načítavať čiarové kódy a kontrolovať ich správnosť. Výpis bude na monitor.
4. Obsah súboru kody.txt je uvedený nižšie . Tento text je potrebné uložiť si do súboru kody.txt a tento súbor použiť.Výsledkom bude overený zoznam čiarových kódov. Počet čiarových kódov v súbore nie je známy. Je potrebné zo súboru načítavať kódy, až do konca súboru.

----------------------------------

Pre výpočet kontrolného súčtu je nasledujúci algoritmus. Číslice čiarového kódu spracovávajte zľava doprava, prvá číslica má pozíciu 1.
1. Nastav celkovú sumu na hodnotu 0
2. Ak je číslica na párnej pozícii (pozícia 2, 4, 6, ...) pripočítaj ju k celkovej sume.
3. Ak je číslica na nepárnej pozícii (pozícia 1, 3, 5...) vynásob ju číslom 2. Ak je výsledok násobenia väčší alebo rovný 10, tak odčítaj od výsledku 9. Potom túto hodnotu pripočítaj k celkovej sume.
4. Po spracovaní všetkých 13-tich číslic vezmi zvyšok celkovej sumy po celočíselnom delení číslom 10.

1 odpoveď
Podla coho zistis ze ciarovy kod je spravny ? Podla poctu cislic ci teda obsahuje 13 cislic?
Komentáre:
Zmazaný účet
Ak je číslica na párnej pozícii (pozícia 2, 4, 6, ...) pripočítaj ju k celkovej sume. Ak je číslica na nepárnej pozícii (pozícia 1, 3, 5...) vynásob ju číslom 2. Ak je výsledok násobenia väčší alebo rovný 10, tak odčítaj od výsledku 9. Potom túto hodnotu pripočítaj k celkovej sume. Po spracovaní všetkých 13-tich číslic vezmi zvyšok celkovej sumy po celočíselnom delení číslom 10.
Zmazaný účet
Po spracovaní všetkých 13-tich číslic vezmi zvyšok celkovej sumy po celočíselnom delení číslom 10. Ak je číslica na párnej pozícii (pozícia 2, 4, 6, ...) pripočítaj ju k celkovej sume. Ak je číslica na nepárnej pozícii (pozícia 1, 3, 5...) vynásob ju číslom 2. Ak je výsledok násobenia väčší alebo rovný 10, tak odčítaj od výsledku 9. Potom túto hodnotu pripočítaj k celkovej sume. Po spracovaní všetkých 13-tich číslic vezmi zvyšok celkovej sumy po celočíselnom delení číslom 10.