Genetika príklady

Dobrý deň, potreboval by som poradiť s riešením príkladov, nevychádzajú mi.
Dopredu ďakujem.

1. Kosáčikovitá anémia je podmienená homozygotne recesívnym stavom génu viazaného na autozóm. Heterozygoti sú odolní voči infekcii Plasmodium falciparum, čo ich chráni pred maláriou. Ak majú spolu deti dvaja ľudia bez kosáčikovitej anémie, obaja rezistentní voči malárii, aká je pravdepodobnosť, že ich dieťa bude chlapec bez anémie, ktorý nie je rezistentný na maláriu? výsledok - 12,5 %

toto mi vyšlo 25%, neviem prečo to mám zle

2. Bombay fenotyp je zriedkavý spôsob určenia krvnej skupiny. V tomto prípade sa na určení krvnej skupiny nepodieľa iba lokus AB0, ktorý sa bežne zohľadňuje, ale aj ďalší lokus H. V prípade, že je lokus H v homozygotne recesívnom stave (hh), nedochádza k ukotveniu antigénov typu A ani B na povrchu červených krviniek a človek s takýmto genotypom má vždy krvnú skupinu 0, bez ohľadu na genotyp na lokuse AB0.
Muž s krvnou skupinou 0 a žena s krvnou skupinou B majú dieťa s krvnou skupinou A. Vyberte z nasledujúcich možností, aké môžu byť genotypy rodičov:
A. muž: A0 hh; žena: AB HH
B. muž: 00 hh; žena: B0 HH
C. muž: AB hh; žena: BB HH
D. muž: AB hh; žena: B0 Hh
E. muž: A0 Hh; žena: B0 Hh

správna odpoveď je iba D, mne vyšlo aj A a E, je možné že to je chyba a ja to mám správne?

1 odpoveď
1. Kľúčovým slovom v otázke je chlapec. 25% je správne ak by sa ťa pýtali aká je pravdepodobnosť, že budú mať dieťa bez anémie, ktoré nie je rezistentné na maláriu. Keďže sa ťa však pýtajú na chlapca, pravdepodobnosť sa znižuje na polovicu keďže pravdepodobnosť že sa narodí chlapec je 50%.
2. E to nemôže byť keďže je napísanék že otec má krvnú skupinu 0 a je dané, že takúto krvnú skupinu môže mať len genotyp hh, v možnosti E je dané, že muž má genotyp Hh. Plus alela 0 je recesívna a v možnosti E je napísané že muž má genotyp A0, čo mu automaticky priraďuje krvnú skupinu A, nie 0 ako je zadané v príklade. V možnosti A zase nesedí genotyp ženy, podľa jej genotypu by mala mať krvnú skupinu AB, nie B ako je zadané v príklade. Jediná kombinácia, z ktorej môže vzniknúť potomok s krvnou skupinou A a v ktorej zároveň sedia genotypy rodičov na fenotypy zadané v príklade je možnosť D.

Dúfam, že toto pomôže :)