trojuholniky v pythone

dobry den. vie mi niekto vysvetlit, ako na to?

Nakreslite pomocou For cyklu päť zmenšujúcich sa pravouhlých rovnoramenných trojuholníkov s totožnými stredmi. Dĺžky ramien najväčšieho pravouhlého trojuholníka sa rovnajú 140. Ramená ostatných trojuholníkov sa postupne zmenšujú o jednu sedminu, o dve sedminy, o tri sedminy a o štyri sedminy vzhľadom na dĺžku ramien najväčšieho pravouhlého rovnoramenného trojuholníka.

2 odpovede
Dobry den prajem! :)
Program posielam v obrazku ako printscreen. Posielam aj jednoduche vysvetlenie:
1. prve tri riadky na zobrazenie grafickeho platna su samovysvetlovacie...riadok 4--> zadefinoval som si dlzky ramien ako stranu "a"
2. zadefinoval som si zaciatok trojuholnika (cize jeho "spic" na suradniciach x,y)
3. zadefinoval som si resp zapamatal do dalsej premennej jej uplne povodnu velkost strany
4. pripravil si prikaz for na 5 opakovani
5. v nom v riadku 9: najskor som si vypocital dlzku strany "a" matematicky tak, ze priradim strane "a" vypocet> a=velkost povodnej najvacsej strany (co je premenna pa).. od ktorej odcitam na zaciatok 0 sedmin (i je v prvom cykle rovne nule lebo chcem nakreslit najvacsi trojuholnik bez zmeny velkosti strany... v druhom cykle i=1...atd mojej povodnej dlzky strany (cize najvacsej strany a to je moje "pa" ako je vidiet vypocet v tom skicari pod programom... )
6. preistotu som si dal print(a) aby som videl ci sa realne moja dlzka strany naozaj zmeni
7. nasledne trojuholnik vykreslim

Zakazdym teda najskor prepocitam stranu, skontrolujem ze ju prepocitalo spravne, a nasledne vykreslim trojuholnik pomocou ciar :)
11-riadkovy kod :)
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Lucia H.
velmi pekne dakujem
A nemali mat tie tojuholniky spolocny stred?
programu nerozumiem usudzujem iba podla obrazka...tie trojuholniky maju spolocny vrchol.
Komentáre:
Benjamin H.
Zdravim, podla toho co je napisane v zadani - konkretne: "Ramená ostatných trojuholníkov sa postupne zmenšujú o jednu sedminu, o dve sedminy, o tri sedminy a o štyri sedminy VZHĽADOM NA DĹŽKU RAMIEN NAJVACSIEHO PRAVOUHLEHO rovnoramenného trojuholníka." Tym padom riesim vrchol a z neho dlzku ramien :-) Dufam ze to je zrozumitelne pre Vas :)