Author's photo
Duhtaplil S.
fyzika

Ak by som sa postavil na 1 maly presny bod vo vesmire...

Ak by som sa postavil na 1 maly presny bod vo vesmire (napriklad vesmirna stanica- povedzme) a vydal sa po priamke v kazdom moznom smere v priestore. Existoval by taky smer, po ktorom ked by som sa vidal tak nenarazim do ziadneho pevneho telesa ? Je vobec nejaka pravdepodobnost ze nenarazim ?

2 відповідей
Вкладені файли:
Answer image
Коментарі:
Marek S.
Nuž, marí sa mi, že hustota pravdepodobnosti sa používa na popis "miery" a "rozloženia" pravdepodobnosti medzi rôzne (disjunktné) možnosti výsledku jednej realizácie náhodného deja. Napr. ktorý smer si náhodne vyberiete. Nehodí sa na popis pravdepodobností, že v tom smere na niečo narazíte. Závislosť pravdepodobnosti "nárazu do pevného telesa" od smeru vôbec nemusí byť hustota pravdepodobnosti...
Marek S.
Napr.: 1. Aká by bola tá "hustota" v prázdnom priestore (bez hmoty - nikde sa na nič nenarazí)? Všade nula? 2. Aká by bola bola hustota v pevnom telese - všade 1? ---- Lenže hustota pravdepodobnosti má mať integrál cez celý priestor rovný 1.
Marek S.
Myslel som na integrál cez parametrický priestor - ten má byť pre hustotu rovný 1. (T.j. hodnota hustoty závisí od parametrizácie priestoru možností...)
Duhtaplil S.
Dakujem Pan Samuel K. Velmi pekne vysvetlene!
Podľa mňa je to značne problematicky zadaná úloha, ktorej výsledok z veľkej časti záleží na upresnení intuitívne braných pojmov, predstáv a predpokladov...
----
Jeden z problémov - pojem "pevné teleso" a súvisiaci pojem škály. Zopár ilustrácií tohto problému: od akej veľkosti (či počtu atómov) je "zrnko prachu" už pevné teleso?
Ktoré všetky látky (atómy či molekuly) a za akých podmienok sú považované za prach (namiesto za plyn či plazmu)?
Lebo už aj na pár metroch či kilometroch či tisíckach či miliónoch km (ide o to, že na astronomicky krátkych vzdialenostiach) by ste (ako človek - s plochou spredu rádovo 1m štvorcový) v blízkosti ekliptiky (roviny Slnečnej sústavy) na nejaké zhluky atómov látok intuitívne považovaných za "pevné" zrejme narazil... (alebo oni do Vás - aj to je relatívne).
----
Ďalšia vec - hviezdy by boli brané za tuhé telesá? (Pozostávajú z plazmy - ionizovaného "plynu" a prípadne z rôznych foriem "degenerovanej" hmoty.) Prípadne bieli trpaslíci, neutrónové hviezdy či čierne diery? Alebo planéty typu plynných obrov ako Jupiter? (Primárne vodík a hélium, hoci v rôznych formách.)
(Tie pravdpodobnosti asi nie sú významné, ale možno nie sú nulové a bolo by treba vedieť, kam patria.)
----
Ďalší problém - "naraziť".
Ak by sme sa hrali na "narazenie" priamky na teleso, mohlo by záležať na definícii obrysu telesa. Alebo sa treba "trafiť do jadra" niektorého atómu? Alebo aj elektrónový obal by stačil? Alebo aj medziatomárny či medzimolekulárny priestor, ak by bol v "obryse" telesa?
----
No a potom predstavy o "tvare" a vlastnostiach priestoru/vesmíru, predstavy o rozložení hmoty v ňom a ďalšie predpoklady... podľa toho, ktorú si zvolíte, príslušne tomu výjde výsledok.
----
Voľakedy sa na paradoxoch dokazovalo, že naše predstavy a predpoklady asi nebudú celkom v poriadku, lebo vedú ku prekvapujúcim záverom - napr. za bežne používaného predpokladu stacionárneho "homogénneho" vesmíru - nekonečného euklidovského priestoru a približne rovnomerného rozloženia hmoty v ňom - by mala celá obloha žiariť ako povrch Slnka.
----
Ďalšia vec ohľadom vlastností priestoru - tvar a vlastnosti (ako zakrivenie, konečnosť/nekonečnosť a topológia), v ktorom sa vesmír "nachádza", sú predmetom rôznych hypotéz.
Predpokladá sa aj, že ten priestor (či časopriestor?) sa "rozpína" a rôzne časti už na seba nemôžu "dosiahnuť" (ani keby sa o to snažili vysielaním častíc svetla - najrýchlejšie sa pohybujúcimi objektami, ktoré poznáme).
Je otázne, či sa dá uvažovať tak, že by sa niečo (čo i len priamka) zrazu vedelo
Či na takých veľkých vzdialenostiach dosť dobre funguje "súčasnosť".
Predpokladám, že by to mohlo ísť odhadom urobiť vo vzdialenostiach/rozmeroch nejakých kôp či superkôp galaxií... hoci si na to netrúfam - môže aj tam byť ešte mnoho zádrheľov. Nejaký astronóm či fyzik by azda vedel, ako tam rozumne nastaviť predpoklady a vyčísliť to.
Коментарі:
Marek S.
Asi by taký smer išlo nájsť pomocou záberov zo super-citlivých vesmírnych teleskopov - keď sa pozerajú do veľkých diaľok a vidia v nejakom smere (a jeho okolí) (na všetkých vlnových dĺžkach) iba "tmu". S istotou to ale nikto nevie - či tam niečo nie je, ak to nesvieti.
Duhtaplil S.
"pevné teleso" - Tuhé teleso alebo dokonale tuhé teleso je ideálne teleso z pevnej látky, ktoré pri pôsobení síl nemení svoj tvar – nedeformuje sa, ale tieto sily majú iba pohybový účinok. Považujeme ho za tzv. kontinuum = spojité prostredie, čiže neberieme do úvahy časticovú štruktúru látok.
Duhtaplil S.
Ano chapem, ze ta otazka je polozena tak, ako by sa to spytalo male dieta. A suhlasim , ze je potrebne to definovat exaktnejsie. Islo mi len o to, ze som mal taku predstavu v hlave, ako daleko v priestore by som sa vedel hned dostat bez toho aby som kolidoval z inym telesom. Chcel som si len predstavit ten pomer objemov priestoru kde je slobodno ist bez kolizie k objemu celkoveho priestoru.