Ako sa dostať na medicínu (LFUK)

Ako sa dostať na medicínu (LFUK)

Publikované: 14. 7. 2023 Autor: Lucia S.

Táto otázka trápi mnohých maturantov či študentov nižších ročníkov, ba dokonca aj ľudí, ktorí už majú pár rokov po strednej škole. Ako študentka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a zároveň lektorka, ktorá pripravuje študentov na prijímacie skúšky, by som rada v tomto článku poukázala na zopár tipov, ktoré môžu byť užitočné pre uchádzačov na lekársku fakultu.

SYSTEMATICKÁ PRÍPRAVA JE ALFA A OMEGA.

Vyhraď si čas na prípravu. Nájdi si spôsob učenia, ktorý Ti najviac vyhovuje. Určite si najprv naštuduj teóriu z knihy alebo z internetu, až potom sa vrhni na podkladové otázky. Stanov si ciele, približne dokedy chceš ktorý celok prebrať. Neskôr už môžeš plánovať aj počet otázok na jednotlivé dni. No hlavne nezabudni oddychovať. :)

BIFLENIE OTÁZOK NIKAM NEVEDIE.

Začať sa bifliť odpovede, ktorým nerozumieš, je úplný nezmysel. Zo začiatku sa to niekomu môže zdať ako jednoduchšia alternatíva, no po čase zistíš, že aj keby si veľmi chcel, toľko otázok si nezapamätáš. Ak si aj nejaké zapamätáš, isto nie na dlho. Navyše, dobehne Ťa to potom počas štúdia na medicíne. 

HĽADAJ SÚVISLOSTI.

Snaž sa otázkam porozumieť najviac, ako sa len dá. Ak budeš vidieť súvislosti, to množstvo otázok sa Ti nebude zdať až také veľké. Navyše, zostane Ti to v pamäti oveľa dlhšie ako pri mechanickom memorovaní. 

VER SI.

Nezahoď svoj sen len preto, že máš pocit, že na štúdium medicíny možno nemáš. Ak si ochotný sedieť na zadku a učiť sa a máš aspoň trochu logické myslenie, nie je dôvod sa obávať. A vôbec nevadí, ak neštuduješ na gymnáziu. Doučovala som aj ľudí zo stredných škôl a z vlastnej skúsenosti môžem tvrdiť, že ich vedomosti boli v konečnom dôsledku pred prijímačkami úplne zrovnateľné s gymnazistami.

NEBOJ SA NÁJSŤ NIEKOHO, KTO TI POMÔŽE.

Učiva na prijímačky naozaj nie je málo a niektoré veci sa na gymnáziách či stredných školách ani nepreberajú. Je úplne normálne, keď niečomu nerozumieš alebo si stratený v tom množstve otázok. Nájdi si doučovateľa, ktorý Ti to vysvetlí a povedie Ťa tým správnym smerom. Ušetríš nervy aj čas.

NEPODCEŇ TO.

Neexistuje odpoveď na otázku, kedy je vhodné začať s prípravou. Závisí to len a len od Teba a Tvojich momentálnych vedomostí. Väčšina uchádzačov začína cez leto pred maturitným ročníkom. Určite si prípravu nenechávaj na poslednú chvíľu. Čím skôr začneš, tým máš väčšiu istotu, že všetko stihneš prejsť aj viackrát a budeš v konečnom dôsledku úspešný. Navyše sa vyhneš zbytočnému stresu.

OPAKUJ A DÁVAJ SI SPÄTNÚ VÄZBU.

Po nejakom čase možno nadobudneš pocit, že otázky si si už prešiel a ako tak ich ovládaš. No dôležité je zistiť, či je tomu naozaj tak. Preto je vhodné testovať sa z podkladovej knižky, ktorú nemáš nijako popísanú, čo by Ťa mohlo ovplyvniť. Odporúčam testovať sa zo všetkých 8 odpovedí, aby si prešiel a zopakoval naozaj všetko. Podkladové otázky si takýmto spôsobom prejdi niekoľkokrát a sleduj, ako sa zlepšuješ, resp. čo Ti ešte stále robí problémy. Cvičné prijímačkové testy so 4 odpoveďami by som volila až úplne na záver pred prijímačkami.

NEVZDÁVAJ TO.

Ak Ťa na medicínu neprijali, nezúfaj. Za ten rok si vyhraď čas na intenzívnu prípravu. Ak je to naozaj Tvoj sen, bojuj a choď za ním.


Ak chceš, aby som Ťa poviedla prípravou na LFUK ja a máš záujem o online doučovania so mnou, pozri si môj profil a neváhaj ma kontaktovať. :) Úvodná hodina je zdarma.