Na francúzštinu efektívne - konkrétne tipy ako sa posunúť rýchlejšie na vysnenú úroveň

Na francúzštinu efektívne - konkrétne tipy ako sa posunúť rýchlejšie na vysnenú úroveň

Publikované: 17. 9. 2023 Autor: Zana N.

Učíš sa francúzštinu, ale nenapreduješ tak ako by si si prial*a? 

Chceš sa naučiť plynule rozprávať a možno nemáš partnera na rozhovor? 

Príde ti, že písanie slovíčok do zošita nemá žiadaný efekt?

Začni sa učiť efektívnejšie vďaka komplexnejšiemu prístupu k učeniu. Mám pre teba inšpiráciu na niektoré z mojich obľúbených techník a na záver pozvánku ako si so mnou môžeš boostnuť francúzštinu na 7 dní zdarma.

#Používaj farebné fixy 

Farebnými fixkami, perami, zvýrazňovačmi si priamo v texte zafarbi pre teba neznáme slovíčka. Všimni si či ide o podstatné meno, prídavné meno alebo sloveso. Každú jednu kategóriu odporúčam vyznačiť vždy rovnakou farbou. Budeš to tak mať super prehľadné a uvidíš, že ťa to bude viac baviť. Ja už len keď idem kupovať nové zvýrazňovače tak som nadšená :) Vieš, že zvýrazňovať sa v slangovej francúzštine povie stabilo? Ide o štylistickú figúru tzv. l'antonomase.

#Prepisuj 

Následne si nové slovíčka z daného úryvku prepíš do zošita. Ale nie hocijako a nie všetky. Prvá rada. Nové slovíčka sú super, to áno! Avšak slovnej zásoby je na svete veľa, preto je zlomové vyberať rozumne. Hlavne v prípade, keď s jazykom ešte len začínaš a nechceš sa zahltiť. S cieľom dostať sa na komunikatívnu úroveň, vyberaj aktívnu slovnú zásobu, to je, taká, ktorú vnímaš, že reálne v tvojej momentálne úrovni využiješ.

Druhá rada. Prepisuj v kontexte. Vytvor si vlastnú vetu, v ktorej dané slovo použiješ. Takže si zapíš nové slovo a hneď aj tebou vytvorenú vetu. Tretia rada. Určite túto fázu nevynechaj, pretože prepisovaním znova opakuješ! Navyše tým trénuješ pravopis. No a tvoj mozog vynaloží úsilie, aby použil nové slovo vo vete a máš teda väčšiu šancu si ho dlhodobejšie zapamätať.

Čo keď sú pre mňa skoro všetky slová nové?

Využi techniku škrtania. Niekedy sa môže stať, že v danom texte je veľa neznámych slovíčok a keď si robíš preklad, zisťuješ, že výrazy sú príliš technické, komplikované a tým pádom nie úplne vhodné pre tvoju momentálnu úroveň. Preto ich jednoducho prejdi. Zvýrazňuj a prepisuj len slová, ktoré reálne využiješ.

#Pracuj so slovesami

Prejdi si v texte všetky slovesá. Vyber si jedno, ktoré nepoznáš a nauč sa ho časovať v každej osobe. Znova odporúčam zapisovať si to do zošita a potom vyčasovať aj na hlas. Čo je dôležité pri časovaní slovesa? Vyhni sa recitovaniu parle, parles, parle, parlons, parlez, parlent. Po prvé ti ujde viazanie la liaison a elízia l'élision čím sa neučíš tu správnu výslovnosť. Po druhé opakuješ iba sekvenciu slov. V reálnej situácii sa ti bude o to ťažšie dolovať v pamäti ten konkrétny slovesný tvar, ktorý potrebuješ. Vždy časuj slovesný tvar s podmetom, príslušným zámenom!

Na časovanie slovies najradšej používam le figaro.fr 

#Tvor myšlienkové mapy

Na záver ti odporúčam ďalšiu z mojich obľúbených techník a to je vytváranie myšlienkovej mapy. Ako ju čo najefektívnejšie využiť v učení francúzštiny? Nuž, jednoducho. Potom, čo si prečítaš vybranú kapitolu z knižky, článok z novín, časopisu, vypočuješ časť podcastu či pozrieš novú epizódu obľúbeného seriálu na Netflixe, do stredu papiera napíš ústrednú tému a následne zapisuj súvisiace slová, ktoré si vypočul*a, prečítal*a. Môžeš zahrnúť pods.mená, slovesá, prídavné mená, frázy, atď. Týmto spôsobom rozširuješ okruh slovnej zásoby v súvislosti s určitou témou.

Odporúčam tvoriť myšlienkovú mapku z francúzskych materiálov, ale dá sa využiť aj ako resumé podcastu alebo seriálu v slovenčine. Jednoducho dáš dokopy kľúčové slová a súvislosti, prípadne ďalšie asociácie v spojení s hlavnou témou. Počítaj však s tým, že v tomto prípade ti práca so slovníkom zaberie troška viac času. 

Ako ísť ešte ďalej a viac do hĺbky?

Týmito technikami sa zameriavaš najmä rozširovanie slovnej zásoby, pravopis, gramatiku a časovania slovies. Nezabúdaj však pritom, na jednu z najnajnajdôležitejších častí pri učení sa jazyka, ktorou je rozprávanie! 

Tipy ako začať vo francúzštine rozprávať a to aj vtedy ak nemáš partnera na rozhovor budem zdieľať v mini tréningovej výzve 'Voulez-vous parler avec moi?'. Výzva je zdarma a začíname 2 októbra 2023. Viac info nájdeš na mojom webe francaisfamilier.sk


Výzva je vhodná pre teba ak chceš:

🥐 prekonať strach z rozprávania a nezáväzne konverzovať v bezpečnom prostredí

🥐 vystúpiť z komfortnej zóny a trénovať, trénovať, trénovať parlovanie   

🥐 obklopiť sa francúzštinou možno trocha INAK a možno VIAC než zvyčajne

🥐 zlepšiť výslovnosť, tvoriť vety a upevniť si základy vybraných gramatických javov

🥐 byť súčasťou komunity a pripojiť sa k ďalším milovníkom tohto krásneho jazyka

Dúfam, že niektoré z mojich tipov vyskúšaš a hneď teraz začneš aplikovať do tvojej denne rutiny s francúzštinou. No a ak chceš poriadnu dávku inšpirácie budem sa na teba tešiť vo výzve :)

Bonne journée,

Zana