Author's photo
Daniela M.
matematika

Negácie výrokov

Dobrý deň,
chcela by som spýtať, ako negujeme zložené výroky, ktoré obsahujú slová ako napr. najviac a aspoň. Napríklad Peter má najviac dvoch bratov alebo aspoň tri sestry. Ako by sme tento výrok znegovali? Princip, ako sa neguje spojka alebo a slova najviac a aspoň, rozumiem, len neviem, ako sa tie pravidlá v tomto prípade kombinujú. Ďakujem.

1 answer
avatar
Account deleted
"Najviac 2" neguješ ako "aspoň 3" a napr "aspoň 6" neguješ na "najviac 5". Logika je tam tá, že keď máš "najviac 7" tak môžeš mať 1,2,3,4,5,6 alebo 7 ale nič viac a preto keď to chceš negovať tak chceš mať všetky iné čísla než tie ktoré už máš čiže "aspoň 8" znamená 8,9,10,11..., a jednoducho vidíš tie čísla. Zase naopak "aspoň 5" znamená, že máš 5,6,7,8,9,10... a negácia je zase opak (teda tie čísla ktoré tam nie sú) a teda "najviac 4" (1,2,3,4), to je princíp (na obrázku je to znázornené na časovej osi, rúžovým je to čo predstavuje negáciu toho červeného).
Ďalej keď máš zložené výroky tak sa pozeráš na tabuľku (tiež na obrázku). Negácia disjunkcie (alebo) teda (A v B)' sa robí tak, že zneguješ oba výroky a spojka "alebo" sa ti zmení na spojku "a" (druhé De Morganove pravidlo).

A= "Peter má najviac 2 bratov"
B= "Peter má aspoň 3 sestry"
AvB= "Peter má najviac dvoch bratov alebo aspoň tri sestry."

De Morganove pravidlo na negáciu disjunkcie:
(AvB)'=A' a B'

A'= "Peter má aspoň 3 bratov"
B'= "Peter má najviac 2 sestry"
A' a B'= Peter má aspoň 3 bratov a najviac 2 sestry
TU POZOR NA TU ZMENU Z "ALEBO" NA "A"!!!
(neviem ako sa dáva strieška pri konjungcii (spojka "a"))
Attachments:
Answer image
Comments:
Account deleted
https://www.youtube.com/watch?v=TjYmTYkMT8o Tento týpco to vysvetluje celkom dobre.
Account deleted
De Morgan: 1. (A a B)' = A' v B' Prší a sneží A= Prší B=Sneži A'=Neprší B'´=Nesneží A'vB'= Neprší alebo nesneží
Account deleted
De Morgan 2: (AvB)'= A'aB' "Učíš sa alebo sa flákaš." A=Ucis sa B=flakas sa A'=Neucis sa B'=neflakas sa A' a B' = Neucis sa a neflakas sa.
Account deleted
De Morgan 3: (A-->B)'= AaB' Ked si zelena tak ti je zle. A=si zelena B=je ti zle, B'=nie je ti zle, AaB'= Si zelena a nie je ti zle
Account deleted
De Morgan 4: (A<-->B)'=(AaB')v(A'aB), to znamená, že si vyberieš ktore budeš negovať. Napr. "Dostanes jednotku z matiky keď napíšeš dobre test" A=dostanes jednotku, B= napises dobre test, A'=nedostanes jednotku, B'=nenapises dobre test (alebo "napises zle test", je to jednoo) a teraz si vyberies bud A a B' alebo A' a B cize mas 2 vysledky, "Dostaneš jednotku z matiky a nenapíšeš dobre test" ALEBO "Nedostaneš jednotku a napíšeš dobre test"