Author's photo
Veronika J.
matematika

Úloha s Matematiky

Dobrý večer, poradil by mi niekto ako počítať tieto 2 úlohy ?

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
6) Ked vies objem kocky, vies vypocitat dlzku jej hrany "a". Podla obr. plati, ze dlzka hrany "a' kocky je tovnako velka ako "v" a "d" kuzela. Ked poznas "v" a "d" kuzela lahko vypocitas (zo vzorca) jeho objem.
No a potom je to uz len o percentach ... objem kocky minus kuzela je objem odpadu. Tato vypocitana hodnota je nejaka percentna cast z povodneho objemu kocky. Pomocou prislusneho vzorca lahko vypocitas pocet percent.

7) Velmi podobny postup, akurat namiesto kocky je valec. Havran na obrazku sa ta pyta ci vies, ze objem kuzela je 1/3 z objemu rovnako vysokeho valca s rovnakou podstavou. Aka cast povodneho valca je teda odpad? A kolko je to % ?
Komentáre:
Peter K.
... priklady ani nie tazke, len mozno (c.6) trochu viac pocitania. Ten 7 je uplne jednoduchy. Skus ich vypocitat, neboj sa toho! Samozrejme rozmyslaj pritom, hladaj suvislosti a sleduj logicku postupnost krokov. Davaj si pozor aby si pocitala spravne a nic nevynechala. Ak posles nejake riesenie skontrolujeme ti ho a prip. ti ukazeme spravnu cestu ... ;)