Author's photo
Jana K.
fyzika

Absorpcia svetla

Prosím pomoc s otázkami!
Väčšina rastlinných listov je zelená. Ktorú časť farebného spektra bieleho svetla najviac pohlcujú zelené listy?

Robo je na večernej diskotéke. Má oblečené čierne tričko, modré rifle a biele tenisky.
a. Prečo majú Robove nohavice v dennom svetle modrú farbu?
b. Tanečná plocha je osvetlená červeným svetlom. V akej farbe vidíme Robove
- biele tenisky?
- modré nohavice?
- čierne tričko?
v. Akú farbu by mali mať reflektory, aby sme Robove modré rifle videli modré?

1 odpoveď
Listy pohlcujú najviac červenú a modrú farbu, zelenú odrazia, tá potom dorazí do nášho oka, a preto listy vnímame ako zelené.
a) Robove nohavice majú modrú farbu, lebo modrú odrážajú a ostatné farby spektra (t.j. tie, ktoré sú zložené iba zo zelenej a červenej farby) pohlcujú.
b) Biele tenicky budú mať červenú farbu, lebo biela odráža všetky farby, a v tomto prípade odrazí červenú. Modré nohavice budú mať čiernu farbu, lebo odrážajú len modrú farbu, a teda červenú pohlcujú. Čierne tričko bude mať čiernu farbu, lebo čierna pohlcuje všetky farby, a teda aj červenú.
Komentáre:
Jana K.
Ďakujem!! A mohli by ste mi pomôcť ešte s týmito otázkami? 1. Akú farbu by mali mať reflektory, aby sme modré rifle videli modré? 2. Zhodnoť tvrdenia, ak je informácia nesprávna oprav chybu: a) biele svetlo je jednoduché svetlo. b) farba nepriehľadného telesa závisí aj od toho, akým svetlom ho osvetlíme c) farba nepriehľadného telesa závisí aj od toho, cez aké optické prostredie ho pozorujeme d) ak predmet osvetlíme bielym svetlom a všetky farby sa odrazia od neho, tak ho vidíme ako čierne
Jana K.
e) ak predmet osvetlíme bielym svetlom a predmet všetky farby pohltí, tak ho vidíme ako čierne F) ak predmet vidíme ako červený, tak pohltil všetky farby spektra okrem červenej.