Author's photo
Klára K.
dejepis

Otázka

Dobrý deň potrebujem pomôcť s otázkami z dejepisu. Ďakujem veľmi pekne

1. Aké zmeny priniesla Jakobínska diktatúra? Vymenujte aspoň 3.

2. Akým smerom sa začala uberať Európa po skončení Viedenského kongresu? (liberalizmus/ konzervatizmus) krátko vysvetlite


3. Aký štát porazil Napoleona? Akou taktikou?
4. Aký politický útvar vznikol za vlády Napoleona?

1 odpoveď
avatar
Zmazaný účet
Dobrý deň. Veľmi rád Vám odpoviem na vaše otázky:
1. Medzi zmeny, ktoré zaviedli jakobíni patrili: účasť všetkých na moci, právo na prácu, príspevok k chudobe, právo na vzdelanie, zrušenie všetkých feudálnych výsad a všetkých povinností, právo vzbury

2. Európa po rozchode viedenského kongresu spadla opäť do konzervatizmu. Všetky liberálne myšlienky boli zahnené a došlo k usporiadaniu Európy, ako bola pred Viedenským kongresom. Chcela sa obnoviť absolutistická vláda.

3. Napoleona Bonaparteho porazilo viacero národov, ale hlavne Rusko, Prusko, Veľká Brigánia. Bonaparteho porážka sa začína v Moskve. N.Bonaparte našiel Moskvu vyľudnenú a zapálenú. Pravé toto sa nazýva taktika spálenej zeme, čo predstavovalo pre N. Bonaparteho a jeho armádu pascu. Po neúspechu v Moskve odchádza naspäť do Francúzska, ale stratne sa so silnými mrazmi a tak zvolí inú cestu (južnú). Na juhu stretne kočovný kmeň a ten ho pošle späť na sever. Po ceste domov Bonaparte stráca množstvo vojakov. Neskôr celková porážka prichádza vo forme bitiek. Finálna bitka a zároveň posledná pre Napoleona prichádza v októbri 1813 - bitka Národov/bitka pri Lipsku.
V marci 1814 je vyhnaný na ostrov Elba. Neskôr ušiel a nastoľuje vo FR 100 dňové cisárstvo. Neskôr je vyhnaný na ostrov Sv. Heleny a v roku 1821 zomiera. Možná príčina smrti je rakovina žalúdka.

4. 18. brumaira 1799 uskutočnil v Paríži štátny prevrat Napoleon Bonaparte. Päťčlenné direktórium bolo nahradené tromi konzulmi. Zriadením konzulátu sa začalo obdobie vlády Napoleona vo Francúzsku.