Author's photo
Nela K.
fyzika

Zrkadlá

Ahojte, nevedel by niekto opísať fyziku - princíp fungovania zrkadiel v zrkadlovom mikroskope?

1 odpoveď
Neviem, nepoznam ho do detailov, ale zrkadlo odraza to co na neho dopada, zpravidla sa zrkadla vyrabaju ako vrstva striebra na ktore sa naleje tekute sklo, vyuziva sa pritom homogenneho gravitacneho pola, ktore vytvara takmer dokonalo rovnu plochu(v pritomnosti gravitacie zeme), ktore nasledne zaschne(ztuhne, zmeni skupenstvo), existuje viacero moznosti, bud je zrkadlo ohnutute alebo rovne, ked je rovne tak funguje ako bezne zrkadlo a v pomere 1:1 odraza to co na neho dopada a preto pozorovatel nepozoruje ziadne zvacsenie. Ale ked je vrstva skla vypukla respektive odpukla tak sa zrkadlo chova ako bezna sosovka, ktora zvacsuje resp. zmensuje obraz ktory na neho dopada. Tymto sposobom sa zachova akakolvek vlastnost dopadaneho svetla tj. jeho intenzita resp faza ci jeho polarizacia. Namiesto strieba sa moze pouzit prakticky akykolvek kov v co najcistejsej forme a ma to za nasledok, ze sa touto zmenou odrazajuceho materialu moze ovplyvnovat polarizacia ci vysledne spektrum odrazaneho svetla,

Je mozne ze par detailov trosku zvelicsujem ale ked si uvedomime, ze kovom je pre astronomov akakolvek latka okrem vodika a helia, tak sa mi nedari v mojej odpovedi najst nejake pochybnosti. Jedine cim si niesom uplne celkom isty je ta cistota odrazajuceho materialu, pretoze rozne pomery roznych molekul mozu mat rozlicne vysledne odrazajuce vlastnosti.

Ako zaciatok k pochopeniu k mojej odpovedi by som odporucil si nastudovat zakon lomu svetla na rozhrani. Netreba sa zaoberat v tomto pripade kvantovymi vlastnostami svetla, teda aspon v pripade dostatocne velkych odraznych ploch,

ked je odrazova plocha ale prilis mikroskopicka, sa prave tieto kvantove vlastnosti zacnu prejavovat a preto je celkom mozne, skrz ne vidiet ine kumulativne vlastnosti casopriestoru naplneneho hmotou a energiou. Mojim presvedcenim je, ze sa skrz odraz svetla da vypocitat stav celeho vesmiru v istom case. Jedna sa ale iba o teoriu, ktoru nedokazem overit.

dufam, ze moja odpoved zodpoveda Vasu otazku a ze v nej aj iny najdu hladane odpovede.
Keby ste mali dalsie otazky, nevahajte ich polozit na martin.risa1@gmail.com pripadne s tymi najzaujimavejsimi mi rovno zavolat na 0944634466. Velmi rad o tomto diskutujem ale prakticky nemam s kym.

S pozdravom
Bc. Erik Wagner