Author's photo
Anonymný autor
slovenský jazyk

Preco je slovencina tak neoblubeny predmet?

Neviem, ci tu otazky tohto typu patria, ale v poslednom case sa nad tym dost zamyslam. Som siestacka na osemrocnom gymnaziu a jedina milovnicka slovenciny z triedy. Je tam vela naozaj inteligentnych deti, no vynikaju vo vsetkych oblastiach okrem slovenciny. Nejde len o spoluziakov, rozum sa mi zastava nad hrubkami niektorych dospelych vzdelanych ludi. Uz si pripadam nenormalna, pre mna je gramatika prirodzena a milujem pisanie slohov.

3 odpovede

Ahoj, milá milovníčka slovenčiny,

je to len uhol pohľadu. Ja som zas nemala rada matematiku a chémiu. Hoci sa zaujímam aj o prírodné vedy, vždy som mala radšej tie humanitné.
Zdá sa, že máš v okolí ľudí, ktorí nemajú radi slovenčinu. Možno len nemali vhodného pedagóga či rodiča, ktorý by ich pritiahol ku krásam nášho jazyka. Taktiež ešte neobjavili čaro čítania kníh a písania. Obe sú ako liek. Ty si z toho nič nerob. Ber ako výhodu, že v triede vynikáš v slovenskom jazyku a literatúre. A spolužiaci možno názor i postoje časom zmenia.

Prajem Ti veľa šťastia i úspechov a dovoľ mi na záver poopraviť Tvoj nadpis: Prečo je slovenčina taký neobľúbený predmet?

So srdečným pozdravom


PaedDr. Silvia Hajdúová
Myslím si, že slovenčina je jeden z najťažších jazykov. Predsa len, mať 7 pádov, tie tvrdé s mäkké i sú proste pre ľudí katastrofa. Neskutočne veľa výnimiek (hotely, hoteli). A to nevravím o pravidlách písania veľkého a malého písmená (ulice, organizácie, atď)
Niekto proste gramatiku nemá rád, pretože je to teória. Nie každý sa ti chce učiť naspamäť vybrané slová alebo pravidlá písania čiarok vo vetách
Je to proste tak. Niekto má rád slovenčinu, iný zas fyziku.
100 ľudí, 100 chuti
Komentáre:
Anonymný autor
Ano, slovencina nie je nejdnoducha, ale napriek tomu nerozumiem, preco si neviem najst v triede aspon 1 osobu z tych 30, ktora by so mnou toto nadsenie pre slovencinu zdielala
Silvia H.
Ešte by som doplnila, milá nadšenkyňa slovenského jazyka, ak si na Facebooku, je zriadená skupina, ktorá sa volá Spoločenstvo slovenčinárov, priateľov školy a vyučovania slovenčiny. Možno by Ťa to zaujímalo a mohla by si sa stať členkou. Všetko dobré a príjemnú nedeľu! So srdečným pozdravom PaedDr. Silvia Hajdúová
Anonymný autor
Dakujem za ponuku, ale nemam Facebook
Drahá bojovníčka za lásku k slovenčine!:-)

Iste nie je jednoduché byť osamoteným milovníkom niečoho, čo ostatní nevidia a ani k tomu nemajú kladný vzťah. Nemáš sa s kým podeliť o svoje nadšenie, čitateľské chuťovky, radosť z jazyka, ktorý Ti je blízky, a chcela by si tento svoj vzťah rozvíjať a posúvať ďalej. Zdieľať svoje city k nemu. Vždy je fajn, keď máme vo svojej blízkosti rovnako naladených ľudí, ktorí nás dokážu inšpirovať a pozdvihnúť. Ale čo ak si to zázemie musíme vytvoriť sami?

Rozumiem Ti, sama som si tým prešla. Mojou cestou bolo nevzdať sa tejto vášne a posúvať ju ďalej skrze seba. Nebola to moja vôľa trvať na tom, aby ľudia začali slovenčinu ľúbiť, bola som to ja, kto svojím úprimným vzťahom k nej a nadšeným prístupom dokázal zaujať aj tých, ktorí boli od slovenčiny na míle vzdialení. Našla som si svoju cestu, ako na ňu nezanevrieť, ale zároveň ani neodsúdiť tých, ktorí jej nerozumejú. Preto som slovenčinu študovala, venovala sa jej naplno a časom som ju začala odovzdávať ďalej práve tým, ktorým robí najväčší problém. Lebo to nie slovenčina otvára srdcia, ale práve ten človek, skrze ktorého sa ona prejavuje.

Preto skús v tom uvidieť svoj potenciál, aká je Tvoja cesta s týmto jazykom, ako môžeš ľudí inšpirovať, motivovať bez toho, aby museli nasledovať rovnaké sny. Už len obyčajný rozhovor, v ktorom vyjadruješ bohatosť svojej slovnej zásoby, dokáže ľudí očariť. Možno už len keď otočíš optiku z toho: prečo nikto slovenčinu nemá rád? na to: čím alebo ako môžem prispieť ja k tomu, aby sa krásy slovenčiny šírili ďalej? Obohaťme sa navzájom a doprajme si milovať čokoľvek chceme.

Budem šťastná, keď sa takýto mladý človek ako ty ponorí do slovenčiny hlbšie a začne prejavovať svoje dary a talenty prostredníctvom nej. Vidím v Tebe úžasný potenciál a mňa si touto správou veľmi oslovila, sama som teraz v bode, keď rozmýšľam, ako ďalej, a ty si mi znova pripomenula moju misiu:-) Cením si Tvoje myšlienky a že si sa s nimi podelila, lebo viem, že je vzácne stretnúť mladú dušu s takýmito záujmami. Vnímaj v tom svoju jedinečnosť a originalitu.

Držím Ti palce a prajem veľa radosti do života!

Alica
Komentáre:
Anonymný autor
Dakujem, nadherne napisane. Velmi ma to povzbudilo. Ja som vseobecne v kolektive nepochopena a moje odlisne zaujmy tomu nepomahaju. Mam pocit, ze v ostanych predmetoch som sa kvoli stupnovaniu narokov uplne stratila. Zostala mi len slovencina a nemcina. Obidva jazyky maju tazku gramatiku, kvoli comu su menej oblubene. Ale je to tazke, ked ma vsetci povazuju za biflosku kvoli dobrym vysledkom z nie lahkych pisomiek a samych jednotiek z dikatov.
Alica P.
Som rada, že si sa v niečom z toho môjho slohu našla:-) Rozumiem Tvojej frustrácii a určitému sklamaniu, že sú veci akosi zvláštne naruby a v podstate Ti nikto nerozumie, ale nie je to Tvoja vina. Tak čo s tým? Rada sa s Tebou podelím o svoj príbeh. Môžeme si spolu prehodiť pár, verím, že podnetných a zaujímavých, slov aj myšlienok či postojov. Budem sa tešiť, keď mi napíšeš na: alica.polomska@gmail.com. Drž sa zatiaľ!
Anonymný autor
Dakujem, ozvem sa