Author's photo
Anonymný autor
slovenský jazyk - sš

Porovnaj zobrazenie 1. sv vojny v dielach slovenských a svetových autorov (M. Urban, B. S. Timrava, E. M. Remarquea).

Dobrý deň, prosím poradí mi niekto s touto otázkou, budem veľmi vďačný. Potrebujem to vedieť odpovedať na skúšky.
ďakujem pekne

1 odpoveď
Zobrazenie 1. svetovej vojny v dielach slovenských a svetových autorov sa môže líšiť v mnohých aspektoch, vrátane zamerania na rôzne témy, prístupu k popisu bojových scén a zahrnutiu politickej a spoločenskej kontextu vojny.

Slovenskí autori, ako napríklad Martin Rázus, Martin Kukučín a Božena Slančíková-Timrava, sa zameriavali na skúmanie dôsledkov vojny na ľudské bytosti a vzťahy medzi nimi. Ich diela sa sústredili na sociálne a kultúrne problémy slovenskej spoločnosti, ktoré vznikli v dôsledku vojny. Napríklad v dielach Boženy Slančíkovej-Timravej, ako je kniha "Na slnku seno", sú opísané útrapy a strasti slovenských roľníkov a chudobných ľudí, ktorí boli nútení bojovať v zahraničí a ktorí sa vrátili domov so zničenými životmi.

Na druhej strane svetoví autori, ako napríklad Erich Maria Remarque v knihe "Na západe nič nové" alebo Hemingway v knihe "Zbohom zbraniam", sa zameriavali na popis samotných bojových scén. Ich diela často zdôrazňujú hrôzy a brutality vojny, ktoré ovplyvňujú nielen životy vojakov, ale aj životy civilistov.

V oboch prípadoch však autori poukazujú na to, že vojna má deštruktívny vplyv na ľudské bytosti a spoločnosti ako celok. Slovenskí autori sa sústredili na dôsledky pre svoju krajinu, zatiaľ čo svetoví autori sa sústredili na širší vplyv na celosvetovú politiku a spoločnosť. V každom prípade majú tieto diela veľký vplyv na to, ako si ľudia uvedomujú vplyv vojny na našu spoločnosť a ako sa snažia vysporiadať s jej následkami.
Komentáre:
Anonymný autor
Ďakujem vám