Určí vid a pripíše k nemu tvar slovesa opačného vidu - v neurčitku

Dobrý deň, máme úlohu a celkom nerozumieme zadaniu. Vo vete podčiarkli sloveso, určí jeho vid a pripíše k nemu tvar slovesa opačného vidu - v neurčitku. Veta: Z papiera sme vystrihli ozdoby na stromček. Slovesný vid: dokonavý? Tvar slovesa opačného vidu: budú vystrihovať? Ďakujem za vysvetlenie a kontrolu. Eva

2 odpovede
Dobrý deň, veľmi jednoduchá pomôcka na zistenie slovesného vidu je, že si ho dáte do neurčitku a pridáte sloveso budem. Napr. vo vašej vete - sloveso vystrihli- vystrihnúť (neurčitok) - Budem vystrihnút (keďže nám toto spojenie nedáva zmysel, pretože to takto v slovenčine nepovieme, znamená to, že sloveso ma DOKONAVÝ VID.

Ak by nám spojenie neurčitku a budúceho času zmysel dávalo ide o vid NEDOKONAVÝ. Ak máte zadanie zmeniť slovesný vid často stačí pridať ci odobrať napr. predponu, pozmeniť tvar slovesa,...

Vo vašom príklade teda sloveso opačného vidu (nedokonavého) bude "vystrihovať".

A ešte jednoduchá kontrola - budem vystrihovať (dáva zmysel) ->nedokonavý vid.
Komentáre:
Eva Č.
Ďakujem krásne, už tomu konečne rozumiem. Jednoducho vysvetlené. Prajem pekný deň. Eva
Laura H.
Nie je za čo 😊
Eva Č.
Môžem mať ešte doraz a z nedokonavého vidu viem zmeniť na dokonavý vid? Napríklad veta: Títo dvaja nás sústavne vyrušujú. Vyrušujú - vyrušovať je nedokonavý zmeniť na dokonavý. Ďakujem krásne.
Laura H.
Áno, aj to sa dá. V tomto pripade by dokonavý vid mohol byt napr. vyrušiť.
Eva Č.
Ďakujem krásne, už to rozumieme aj ja a aj syn a z písomky dostal jednotku, čo bolo potvrdenie, že to pochopil. Ďakujeme ešte raz a pozdravujeme.
Laura H.
To ma teší 😊 nie je za čo.
Dobrý deň. Ja sa vždy pýtam - deje sa/dialo/bude sa to diať neustále alebo tak je ukončenie? Lebo ak je to bez konca, je to nedokonavý vid - píšem. Nikto nevie, kde to končí. Ale napíšem, to vieme, že skončí vtedy, keď to napíšem.