Author's photo
Minh H.
chémia

Zmiešavanie roztokov

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako by malo vyzerať riešenie na túto úlohu s odparovaním vody z roztoku. Správnu odpoveď síce viem, ale nechápem prečo by som nemohla príklad rátať iným spósobom ako nám vysvetlili v škole a môj spôsob bol ,,zlý". K fotke pridávam spôsob akým nám to vysvetlili a ceruzkou napísaný neuznaný môj spôsob.

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
Vyučujúci asi chcel, že by ste hmotnosť vody zistili ako rozdiel hmotnosti pôvodného roztoku a získanej látky cez tie dva kroky. Vo Vašom výpočte nie je žiadny problém, lebo Vy ste získali priamo výsledok.
Komentáre:
Minh H.
A mohla by som sa ešte spýtať, že keď bol problém v tom, že vyučujúci si určil roztok s hmotnostným zlomkom 0,084 ako w1 a m1=76,5g a to dal na 1 stranu rovnice a na druhú si dal vodu a roztok s w=0,142, neznamená to, že roztok s vyšším hmotnostným zlomkom skôr riedil vodou ako odparoval?
Kristína B.
Nie, lebo Vy vodu z roztoku s nižším hm.zlomkom odparujete, čo znamená, že tá odparená voda je vedľajší produkt a Vy vďaka tomu procesu získate viac koncentrovaný (s vyšším hm.zlomkom), a teda čistejší roztok.