Author's photo
Anonymný autor
SJL

D. Salinger, J. Steinbeck)

Porovnaj obraz mladého človeka a priateľstva vo svetovej literatúre (J. D. Salinger, J. Steinbeck), dobrý deň, prosím vás o radu.
Ďakujem a pekný deň

1 odpoveď
J. D. Salinger a John Steinbeck sú obaja významní americkí autori, ktorí vo svojich dielach často skúmali témy mladosti a priateľstva. Rozlišovali sa však vo svojom prístupe a štýle, čo sa odráža aj v ich zobrazeniach týchto tém.

J. D. Salinger je najznámejší svojím románom "The Catcher in the Rye" ("Strážca v žite"), v ktorom hlavný hrdina, Holden Caulfield, predstavuje obraz mladého človeka. Holden je teenager, ktorý je nespokojný s dospelým svetom a jeho pokrytectvom. Zároveň sa cíti osamelý a nepochopený. Preto je vo svojom hľadaní totožnosti a miesta vo svete často konfliktný a vyhýbavý. Táto kniha sa často považuje za symbol mladistvého nepokoja a nespokojnosti.

V porovnaní s tým, priateľstvo vo významných dielach J. D. Salingera, napríklad v "Franny a Zooey", sa často zobrazuje ako komplikované a plné konfliktov. Salinger zobrazuje priateľstvo ako nejasné a často vyťažené na pokraj, pričom sa zameriava na intímne a psychologické aspekty vzťahov.

Na druhej strane, John Steinbeck v románe "O myších a ľuďoch" ukazuje obraz mladého človeka prostredníctvom postáv Georgea a Lennieho, ktorí sú vo veku mladého dospelého. Sú to chudobní poľnohospodárski robotníci, ktorí snívajú o lepšom živote. Steinbeck zobrazuje realitu tejto doby a týchto ľudí so silným sociálnym a ekonomickým podtextom.

Priateľstvo vo Steinbeckových dielach je často zobrazené ako niečo, čo ponúka útočisko pred tvrdým svetom. George a Lennie majú silný vzťah, ktorý je základom ich snov a ambícií. Steinbeck však ukazuje, že aj napriek tomuto priateľstvu sú postavy často zraniteľné a ich snovia môžu byť ľahko zničené.

Takže zatiaľ čo Salinger zobrazuje mladého človeka ako konfliktnejšieho a vzdorujúceho, Steinbeck ho ukazuje viac ako produkt jeho sociálno-ekonomického prostredia. Pri zobrazení priateľstva sa Salinger zameriava na psychologickú komplexnosť a intimnosť vzťahov, zatiaľ čo Steinbeck zdôrazňuje jeho hodnotu ako útočiska a zdroja sily v tvári ťažkostí. Steinbeckovo priateľstvo je konkrétne, zasadené do tvrdej reality, kde sa často zobrazuje ako jediný spôsob, ako prežiť alebo dosiahnuť snový ideál.

V prípade Salingera je priateľstvo často rovnako náročné ako úplne osamelý život, pretože sa stretáva s neporozumením a konfliktmi. Napriek tomu sú tieto konflikty a nedorozumenia často zdrojom hlbokých a autentických skúseností.

Na záver, obaja autori vo svojich dielach skúmajú otázky priateľstva a dospievania, ale robia to rôznymi spôsobmi. Salinger je známy svojím koncentrovaním sa na individuálnu psychológiu a konflikt, zatiaľ čo Steinbeck sa viac zameriava na sociálne a ekonomické podmienky, ktoré ovplyvňujú ľudské vzťahy.
Komentáre:
Anonymný autor
ďakujem vám pekne moc mi to pomohlo a prajem ešte peknú nedeľu