Author's photo
Anonymný autor
fyzika

Spojka-rozptylka

Dobrý deň, vedel by mi niekto odpovedať na 1 otázku z fyziky, či existuje spojka, ktorá sa správa ako rozptylka a opačne? Ďakujem

1 odpoveď
Táto otázka je veľmi vágne formulovaná - nie je jasné, akú podobnosť správania mal zadávateľ na mysli. Takže si vyberiem, a pokiaľ pán účiteľ zvolá "Ale nie, to nie, to som nemal na mysli!", tak ho nechám pozdravovať.
V bežnej optike predpokladáme, že svetlo sa šíri vo vzduchu s indexom lomu n blízkym 1, a šošovky sú zo skla s indexom lomu dajme tomu 1,5.
Jav, o ktorom budeme hovoriť, môžeš čiastočne pozorovať na vlastné oči, keď sa ponoríš pod vodu. Namiesto vzduchu s indexom lomu 1 je zrazu okolo tvojej rohovky voda s indexom lomu 1,3 a oči sa stanú silne krátkozrakými - akoby šošovky v tvojich očiach zrazu zoslabli, sústreďujú svetlo až kdesi za sietnicou a vidíš rozmazane.
A teraz si predstav, že by sme tie indexy lomu vymenili: mali by sme vzduchovú šošovku v sklenenom prostredí. Lúče, ktoré sa predtým lámali ku kolmici (pozri sa prosím na obrázok) sa teraz budú lomiť od kolmice a spojka začne fungovať ako rozptylka: tam, kde sa lúče predtým schádzali a vytvárali skutočný obraz pred šošovkou, budú sa teraz rozchádzať a vytvárať zdanlivý obraz za šošovkou. Nebude to fungovať úplne dobre, pretože predsa len máme nesprávny tvar šošovky, ale pre tenké šošovky to ako-tak pôjde.
Podobným spôsobom môžeme premeniť spojky na rozptylky aj tak, že použijeme iný plyn namiesto vzduchu (napríklad oxid uhličitý) a infračervené svetlo. V oblastiach, kde plyn pohlcuje IČ svetlo, má veľký index lomu, a môžeme tak obrátiť pomer indexov lomu v šošovke a mimo nej. Museli by sme ale mať kremenné šošovky, pretože infračervené svetlo neprechádza dobre obyčajným sklom.
Komentáre:
Peter K.
Nepridalo mi to obrázok, takže tuto je nejaký podobný: https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fhyperphysics.phy-astr.gsu.edu%2Fhbase%2Fgeoopt%2Fraydiag.html&psig=AOvVaw2GYib5QdD2RoNhi47PX5-D&ust=1685650346209000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCKCi3aCvoP8CFQAAAAAdAAAAABAE
Anonymný autor
Z celého srdca Vám ďakujem krásne