Author's photo
Veronika J.
matematika

Skontroloval by mi niekto túto úlohu prosím ?

Nepoznala som protiľahlé ani prilahlu stranu, tak protiľahlé som vypočítala cos, a peislahlu pytagoeovou vetou, mám to správne ?

Prílohy:
Question image
2 odpovede
Dobrý deň, tú stranu b ste vypočítali správne, že je to tých 7,66 cm. Ale to ďalej, je už zle. Je síce pravda, že a^2 + b^2 = c^2 , ale strany "a" a "b" sú odvesny a strana "c" je prepona. Z vášho náčrtu je strana "a" prepona a strany "b" a "c" odvesny. Teraz, keď viete, kde máte chybu, verím tomu, že to správne dopočítate. Ak by ste s tým mali problém, kľudne sa ozvite.
avatar
Zmazaný účet
Nie, nemáš. Kosínusom si vypočítala správnu hodnotu avšak si ju pridelila zlej strane. Správne by malo byť, že 7,6 (po správnosti 7,66) cm je úsečka AC. Následne si sa dobre rozhodla počítať ďalšiu stranu pytagorovou vetou ( mohla si použiť aj sínus) avšak si ju zle použila. 10 na druhú je prepona čiže c na druhú. Správne by to teda malo byť : 7,66 na druhú + b na druhú rovná sa 10 na druhú. V tomto prípade nemôžeš použiť "písmenka" strán z náčrtu pretože v pytagorovej vete je c prepona, aj keď máš v náčrte, že prepona je strana a. Nabudúce sa nenechaj pomýliť týmto ale si povedz, ktoré strany sú odvesny a ktorá prepona, následne to je odvesna na druhú plus odvesna na druhú rovná sa prepona na druhú. Po správnom použití ti vyjde, že strana AB má dĺžku 6,43 cm.