Author's photo
Anonymný autor
literatúra

Dobrý deň, vedel by mi niekto pomôct s maruritnom otázkou?

Vypracuvávam maturiynú otázku Zrod slovenskej drámy a na pár vecí neviem prísť.

Vysvetliť podrobnejšie:
1.spoločenský( páni a poddaní) a narodnostný konflikt ( Slováci a Maďari) v 19.storočí
2.vazaná reč (Miluša), neviazaná reč v diele Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch

3.aký húmor (situačný/jazykový) je v diele Kocúrkovo a Najdúch
4.aký je kompozičný postup a aký je rozprávač v diele Zmierenie alebo Dobrodužstvo pri obžinkoch

Ďakujem za odpoveď.

1 odpoveď
Ahoj, dosť obšírna otázka, ale pokúsim sa ti to vysvetliť. Pred nedávnom som doučoval na opravnú maturitu, tak to mám ešte čerstvé. :)
1. Spoločenský konflikt znamená, že boli veľké rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Bol niekto, kto sa mal dobre, mal toho veľa (páni), a potom tu boli poddaní, ktorí tvrdo pracovali a mali sa horšie ako ich páni, ktorí málo čo robili. Bola medzi nimi veľká spoločenská priepasť. Ak si sa narodil chudobný, poväčšine si ostal chudobným. Plus do toho prichádzal aj fakt, že páni sa veľakrát ku poddaným stavali kruto, čo tento konflikt ešte viac rozširovalo.

Národnostný konflikt bol hlavne medzi slovenským a maďarským národom. Maďari (Uhorsko) boli tí, ktorí mali moc, slovenský národ bol poažovaný za niečo menšie, pre Maďarov nepodstatné. Predstav si to akoby tak, že Maďari boli po väčšine tí páni a Slováci poddaní. Plus do toho prichádza dôležitá vec, a to používanie slovenského jazyka, zakladanie slovenských škôl, účasť slovenských politikov na dianí v Budapešti a vo Viedni- Maďari to nechceli, uprednostňovali svoj národ a iné národy, vrátane nášho, týmto spôsobom obmedzovali.

2. V tomto konkrétnom diele som sa s takýmto delením nestretol, ale môže to byť myslené tak, že Miluša využíva viac umeleckých prostriedkov typických pre poéziu, plus sa tam vyskytuje množstvo piesní, básní (viazaná reč), a potom sú tam vo veľkom znaky prózy, drámy- monológy, dialógy, vety (neviazaná reč).

3. Obe diela sú veselohry, čiže tam sú prvy aj jedného aj druhého humoru. V Kocúrkove ale prevláda slovný (jazykový) humor. Odzrkadľuje sa to už aj na menách hlavných postáv (Tesnošil, pán z Chudobíc...). Najdúch je postavený hlavne na situačnom humore- smejeme sa skrze komické situácie.

4. Palárik je známy tým, že používa kompozičný postup "zámeny postáv". Radíme ho ku reťazovému kompozičnému postupu. Keďže sa jedná o drámu, tak rozpávač v dráme nie je- je to znak drámy. Sú tam repliky (prehovory postáv), a potom autorské poznámky.

Verím, že vám to pomôže. Pekný deň.