Active or passive voice

Dobrý deň, ako viem rozlíšiť v texte či ide o active voice alebo passive voice? Poprosím aj k tomu vysvetlenie tieto rody mi fakt nejdú. Ďakujem pekne

2 odpovede
ahoj,
jednoduch
My mother cooked dinner. Mama uvarila večeru. - active
Dinner was cooked by my mother. Večera bola uvarená mamou. passive.
Ahoj Vanessa,
vychádzajme z názvu tohoto gramatického javu: active and passive. Čo je činné a čo je trpné? Veta je v činnom rode, keď PODMET (podstatná meno v 1. páde) je činiteľom deja.

Porovnaj:
SHAKESPEARE WROTE HAMLET. Podmet v angličtine je zväčša na prvom mieste v oznamovacej vete. Shakespeare to napísal - učinil? Áno, Sh. je podmetom - subjektom vety, je činiteľom deja, veta je v činnom rode.
HAMLET WAS WRITTEN BY SHAKESPEARE. Podmetom vety je Hamlet (kto, čo). Hamlet to napísal - učinil? Nie, H. bol len trpným nositeľom deja. Činiteľ je zväčša vyjadrený (nemusí byť) inštrumentálom - 7.pádom - kým, čím. Činiteľom deja teda nie je podmet, ale PREDMET vety - Shakespeare. Veta je v trpnom rode.

V slovenčine aj v angličtine sa trpný rod tvorí rovnako:
PODMET + tvar slovesa BYŤ + TRPNÉ PRÍČASTIE: dom je postavený, bol postavený, bude..., bol by..., musí byť..., mal by byť postavený a podobne. Mení sa len sloveso byť podľa obsahu. Trpné príčastie je 3. tvar nepravid. slovesa (prípona -ed pravid. slovesa). V slovenčine je to slovesný tvar s príponou -ný, -tý (učesaný, umytý).

Ak máš zmeniť činný rod vety na trpný treba vymeniť podmet s predmetom a upraviť podľa obsahu. My sme vymenili pozíciu Sh. a H.

Pozor! - v slovenčine existuje tzv. neosobná väzba: niečo sa hovorí, niečo sa predpokladá, niečo sa robí... Ak narazíš na niečo podobné, okamžite vieš, že v angličtine musíš použiť trpný rod: It is said, it is supposed, it is done...He is expected to pass the exam.

Ak potrebuješ dovysvetliť, napíš.
Zdraví
Dagmar H.