Chémia

Dobrý večer, vedel by mi niekto vysvetliť učivo z chémie "Anióny?"
Ďakujem.

2 odpovede
Dobrý večer, základnou stavebnou jednotkou každej látky je atóm. Samotný atóm pozostáva z jadra a z elektrónového obalu. Jadro obsahuje protóny, ktoré majú kladný náboj a neutróny, ktoré náboj nemajú. V elektrónovom obale sa nachádzajú elektróny, ktoré sú nositeľmi záporného náboja. Podstata je tá, že počet elektrónov a protónov v atóme musí byť rovnaký, aby sme mohli hovoriť o navonok neutrálnej častici. Akonáhle sa rovnováha medzi počtom protónov a elektrónov naruší, vzniká ión.

Rozlišujeme dva druhy iónov- katióny a anióny. U katiónov sú v prevahe protóny, čo v praxi znamená, že katióny vznikajú z atómu, ktorému boli odobraté jeden alebo viac elektrónov. Naopak anióny vznikajú vtedy, kedy atóm príjme do svojho obalu jeden alebo viac elektrónov. Z tohto môžeme vyvodiť záver, že katióny sú kvôli prevahe protónov kladne nabité a anióny sú kvôli prevahe elektrónov záporne nabité.

Dúfam, že to už je o niečo jasnejšie, ak treba ešte niečo dovysvetliť, kľudne mi napíšte :)
Dopĺňam nasledovné: každý atóm má snahu podobať sa najbližšiemu vzácnemu plynu. Vzácne plyny majú poslednú valenčnú sféru plne obsadenú elektrónmi (najčastejšie 8 valenčných elektrónov), preto sú málo reaktívne a stabilné. To znamená, či budú atómy prvkov prijímať, alebo odovzdávať elektróny, závisí od elektrónovej štruktúry ich valenčnej vrstvy a postavenia v periodickej tabuľke prvkov (hlavné podskupiny:I.A, II.A až VIII.A nám hovoria o počte elektrónov na poslednej valenčnej vrstve). Prvky I.A., II.A podskupiny ľahko odovzdávajú valenčné elektróny - vzniknú katióny, Prvky V.A až VII.A podskupiny ľahšie elektróny prijímajú a stávajú sa z nich anióny. Prvky V.A podskupiny prijmú maximálne 3 elektróny (= anióny 3-, najnižšie oxidačné číslo), prvky VI.A podskupiny - chalkogény - prijmú maximálne 2 elektróny (= anióny 2- , najnižšie oxidačné číslo) a prvky VII.A podskupiny - halogény - prijmú maximálne 1 elektrón (= anióny 1-, najnižšie oxidačné číslo). Keď sa pozrieme na periodickú tabuľku, potom v pravom hornom rohu tab uľky sú prvky, ktoré najľahšie tvoria anióny.