Author's photo
Anonymný autor
fyzika

Fyzika

Ahojte, chcela by som sa opýtať aký je rozdiel v 2.Newtonovom zákone pri inerciálnej a neinerciálnej sústave?

Ďakujem.

1 odpoveď
Ahoj.
V 2. Newtonovom zákone sa hovorí, že zmena pohybu objektu je úmerná sile pôsobiacej na neho a je daná vzťahom F = ma, kde F je sila, m je hmotnosť objektu a a je zrýchlenie.

Rozdiel medzi inerciálnou a neinerciálnou sústavou spočíva v tom, že v inerciálnej sústave, kde neexistuje žiadna vonkajšia sila, platí 2. Newtonov zákon presne. To znamená, že zrýchlenie objektu je úmerné sile pôsobiacej na neho.

Naopak, v neinerciálnej sústave, kde existujú vonkajšie sily alebo zrýchlenie sústavy, 2. Newtonov zákon je modifikovaný. K vyjadreniu tohto zákona sa musí zahrnúť aj fiktívna sila nazývaná tzv. odstredivá sila alebo Coriolisova sila, ktorá je zapojená do rovnice zrýchlenia objektu. Tieto fiktívne sily kompenzujú efekt zrýchlenia celej sústavy a musia byť zahrnuté v rovnici 2. Newtonovho zákona, aby bolo možné vypočítať správne zrýchlenie objektu v neinerciálnej sústave.

V zásade teda rozdiel medzi inerciálnou a neinerciálnou sústavou spočíva v tom, že v neinerciálnej sústave musíme zahrnúť fiktívne sily, ktoré kompenzujú efekty zrýchlenia celej sústavy.

Na ďalšie dotazy rád odpoviem napríklad aj na klasickom doučovani.