Author's photo
Anonymný autor
chémia

Určovanie väzby podľa elektronegativity

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať ako je to s určovaním chemickej väzby podľa elektronegativity. Chápem, že tam ide o rozdiel elektronegativít, chápem aj jednotlivému rozdeleniu (polárna, nepolárna,..), avšak neviem pochopiť, ak mám viacprvkovú zlúčeninu/molekulu..napr. molekula vody je polárna, ale sledujeme len väzbu jedného vodíka a kyslíka?

2 odpovede
Pri molekulách treba zohľadňovať tvar molekuly (to súvisí s tzv.hybridizáciou, konkrétne pri vode je to sp3). Polarita väzby je vektorová a má svoj smer pôsobenia. Molekula vody nie je lineárna, je lomená (kyslík má dva voľné elektrónové páry). CO2 je lineárna a aj keď samotná väzba CO je polárna, tak keďže smerujú vektory väzby CO od seba, vyrušia sa ( sú na jednej priamke)a ako molekula sa javí nepolárna. Keďže pri H2O je tvar molekuly lomený, aj celá táto molekula je lomená (skladáš vektory ako smerujú polárne väzby od vodíka ku kyslíku z oboch strán, ich smer nie je navzájom na jednej priamke, preto je ich výsledný vektor nenulový) Ak budeš mať viac otázok, kľudne sa ozvi na olinka.mintalova@gmail.com
Prílohy:
Answer image
Pozdravujem. Posudzuješ väzbu medzi každými dvoma atómami zvlášť. V rámci jednej molekuly môze byť teda viac typiv väzieb.