Author's photo
Anonymný autor
fyzika

Trenie, Trecia sila

Dobrý deň, prosím o zrozumiteľné vysvetlenie zvýšenia trenia a zmenšenia trenia, spolu s nejakými príkladmi, ďakujem.

2 odpovede
Trenie zavisi od sucinitela trenia a hmotnosti telesa. Sucinitel smykoveho trenia je fyzikalna velicina, ktora udava pomer trecej sily a kolmej tlakovej sily pri smykovom treni. Hodnoty sucinitela smykoveho trenia zavisia od konkretnej dvojice latok na povrchu a drsnosti telies, medzi ktorymi smykove trenie prebieha. Cim je sucinitel mensi, tym je mensie trenie.
Trenie si mozes predstavit napr v zime ked mas zlu obuv a smyka sa ti na lade, vtedy je trenie nizke. Ak si nasadis macky (nesmeky) tak zvysujes trenie a preto sa ti potom menej smyka.
Dalsi priklad je napr ze ides na korculiach alebo skateboarde na novej ceste a dobre sa ti odraza a spomaluje to len minimalne, akonahle vojdes na cestu kde je rozsypany napr piesok tak sa ti trenie zvysi o dost a pocitis to tak ze ta to zacne dost brzdit, tym pieskom sa trenie zvysilo.
Opacny pripad je napr ked sa nieco stahuje, predstav si ze ides posunut chladnicku ktora je velka a tazka, ked ju posuvas po zemi tak to ide tazko, ak by si pod nu dal vozik s koleckami tak trenie znizis a tym ti presunutie chladnicky pojde ovela lahsie (vynalozis menej sily).
Prílohy:
Answer image