Author's photo
Anonymný autor
slovenský jazyk

Rozlišuj prislovkove určenie a predmet. " Zajtra ideme do školy. "

4 odpovede
Príslovkové určenie a predmet sú v tejto vete ľahko zameniteľné, na výber máme členy "zajtra" a "do školy". Oba tieto členy rozširujú sloveso "ideme". Rozlíšime ich vďaka definícii príslovkového určenia: vedľajší vetný člen, ktorý rozširuje sloveso a MUSÍ OBSAHOVAŤ PRÍSLOVKU. Tejto definícii vyhovuje iba člen "zajtra", konkrétne je to príslovkové určenie času. Spojenie "do školy" neobsahuje príslovku, takže aj keď určuje miesto, nejde o príslovkové určenie miesta, ale o predmet, konkrétne ide o nepriamy predmet (keďže nie je vyjadrený v akuzatíve bez predložky, ale v genitíve a s predložkou).
Slovo "zajtra" je príslovkové určenie času vyjadrené príslovkou. Slovné spojenie "do školy" je príslovkové určenie miesta vyjadrené pádom podstatného mena. Vyjadruje okolnosť deja. Na stránke https://jazykovaporadna.sme.sk/q/9073/ jazyková poradňa uvádza: Pri rozlišovaní predmetu a príslovkového určenia platí, že keď sa pýtame na predmet, môžeme utvoriť iba jeden typ otázky, a to pádovú (napr. Otec rúbe drevo – Čo rúbe otec?). Všade tam, kde možno utvoriť príslovkovú otázku, ide o príslovkové určenie, a to bez ohľadu na to, či sa tu dá zároveň utvoriť aj pádová otázka. Napríklad pri vete On sa tak správa počas každej návštevy sa môžeme spýtať azda aj Počas čoho sa tak správa?, ale predovšetkým Kedy sa tak správa? Skutočnosť, že môžeme utvoriť aj príslovkovú otázku, znamená, že ide o príslovkové určenie.

Vo vami uvedenej vete sa pýtame: "Zajtra ideme kam?" Spojenie "do školy" je preto jednoznačne príslovkové určenie miesta.
Zajtra ideme do školy. " - vo vete Zajtra ideme do školy.
zajtra - príslovkové určenie času vyjadrené príslovkou
do školy - príslovkové určenie miesta- vyjadrené podstatným meno

Pri určovaní vetných členov, konkrétne predmetu a príslovkového určenia platí pravidlo, ak sa dá spýtať dvojako aj pádovými otázkami ako na predmet aj otázkami na príslovkové určenia t.j. príslovkové určenia vo vete vždy prebíjajú predmet.
Príklad:
V škole sme pozerali zaujímavý film. - v kom v čom - v škole, ale kde? v škole - ide o príslovkové určenie miesta
Zajtra ideme do školy. Pri určovaní vetných členov je vhodné opýtať sa správne na jednotlivé vetné členy. Vo vete Zajtra ideme do školy sa v prvom rade opýtame, kto? Je tu nevyjadrený podmet (My), čo robíme? Ideme - prísudok. Ideme kedy? Zajtra - príslovkové určenie času a ideme kam/kde? Do školy- príslovkové určenie miesta.