Author's photo
Anonymný autor
biológia

genetika

Zdravý muž sa obáva, že jeho deti by mohli mať hemofíliu, lebo sestre jeho ženy sa narodil hemofilický chlapček. Aká je tu genetická prognóza? Má právo sa obávať?

1 odpoveď
Hemofýliu spôsobuje porucha na chromozóme X. Prejavuje sa iba u mužov, pretože tí majú jeden chromozóm X a jeden Y, takže muž s hemofylickým chromozómom X nemá jeho "záložnú kópiu". Ženy majú dva chromozómy X, a choroba sa u nich prejavuje iba ak sú oba hemofylické, čo nastáva veľmi zriedka.
Najdôležitejšie situácie, kde sa môže narodiť hemofylický chlapček, je v rodine zdravého muža a ženy-prenášačky hemofylického chromozómu X: deti tohto páru môžu byť hemofylický syn (25%), zdravý syn (25%), zdravá dcéra (25%), dcéra - prenášačka hemofylického chromozómu X (25%).
Ak by toto bol prípad rodiny mužovej sestry, potom jeho manželka má 50% šancu, že má hemofylický chromozóm X, a ak sa im narodí syn, bude s pravdepodobnosťou 1/2 x 50% = 25% hemofylik. Dcéry budú zdravé, ale s pravdepodobnosťou 1/2 x 50% = 25% môžu byť prenášačkami hemofylického chromozómu.
Prípad, že pôvodcom hemofylického chromozómu by nebola manželkina sestra ale jej manžel, neprichádza do úvajy: takým párom sa rodia zdraví chlapci a dcéry-prenášačky.