Author's photo
Anonymný autor
chémia - sš

chémia stredná škola

ahojte, rada by som sa opýtala či by ste mi vedeli pomoct s tými cvičeniami. som z toho celkom zúfalá

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
Ahoj, nemusíš byť vôbec zúfalá, tie úlohy sú skutočne veľmi jednoduché. Najprv si prečítaj v učebnici, čo je aktivačná energia a čo je entalpia reakcie. Je to tam pekne vysvetlené. Potom už stačí pozrieť na graf, je úplne zrozumiteľný. A stačí jednoduchá matematika na správny výsledok (aktivačná energia =40, entalpia= 20).
V druhom prípade stačí len zapísať vzorcami a značkami to, čo je napísané slovami. Nemusíš nič počítať. Prečítaj si v učebnici, čo hovorí 1.termochemický zákon. Potom už nie je problém napísať rovnicu spätnej reakcie (ide "opačne"). Ak reaguje 1 mol Mg a uvoľní sa 456 kJ tepla, tak pri reakcii 5 mol, sa uvoľní 5xviac.
Tretia úloha môže byť trochu problémová, pretože sa musíš zorientovať, ktorá je priama a ktoré čiastkové reakcie. Ak je produkt jednej reakcie reaktantom v druhej reakcii, tieto dve sú čiastkové; v tvojom prípade sú to 2.reakcia (CCl4 (l) je produktom ) a "neznáma" reakcia (CCl4(l) je reaktantom). Teda priama reakcia je 1. Reakčné teplo neznámej reakcie vypočítaš ako rozdiel tepla priamej reakcie a známej čiastkovej reakcie :
-96 -(-139) ... malo by vyjsť kladné číslo, pretože z kvapalného skupenstva prechádza na plynné a tam potrebuješ teplo. Je to príklad na 2.termochemický zákon.
Dúfam, že si to pochopila. Ak nemáš učebnicu chémie, mám ju v PDF podobe, napíš mi mail a pošlem Ti ju.