Author's photo
Adela U.
chémia

Rozpustnosť

Dobrý deň. Prosím Vás chcela by som sa opýtať. Pozorovali sme rozpustnosť sacharózy a vinanu sodno-draselneho najskor vo vode, acetone a etanole. Vyšlo nám že obidve sa najlepsie rozpustaju vo vode a etanole a acetone su nerozpustne. Je to správne a prečo? Ďakujem za odpoveď

1 odpoveď
Adela,
je to správne a vyplýva to z vlastností a chemickej štruktúry látok, ktoré rozpúšťaš a z rozpúšťadiel:
voda, etanol = polárne, hydrofilné rozpúšťadlá. Platí: polárne látky sa rozpúšťajú v polárnych rozpúšťadlách, nepolárne látky (hydrofóbny charakter, napr. lipidy) sa rozpúšťajú v nepolárnych rozpúšťadlách.
Sacharóza = disacharid s veľkým počtom OH skupín, vínan sodno-draselný = iónová zlúčenina a vínanový anión obsahuje okrem toho tiež OH skupiny a COO- zoskupenia äMajú hydrofilný charakter).
Acetón = dimetylketón: CH3COCH3 nemá polárny charakter.