Author's photo
Silvia L.
matematika

Aplikácie pytagorovej vety

Prílohy:
Question image
3 odpovede
Je potrebné vypočítať výšku v rovnostrannom trojuholníku alebo tiež ťažnicu, pretože je to tá istá úsečka. Podľa Pytagorovej vety je to 64= 16 + v na druhú. v nám vyjde odmocnina zo 48, po čiastočnom odmocnení je 4krat odmocnina z troch. Opísaná kružnica má polomer dve tretiny z tejto dĺžky a polomer vpísanej kružnice je jedna tretina z tejto dĺžky.
Prílohy:
Answer image
Určite to bude 2 krát väčsie, nakoľko stred opísanej aj vpísanej kružnice sa nachádza v ťažisku trojuholníka a ten rozdeľuje výšku trojholníka v pomere (1:2) a tieto dĺžky sú zároveň polomery pre kružnice.

Takže vás zaujíma výška trojuholníka a polomer vpísanej je 1/3 z výšky a polomer opísanej je 2/3 z výšky. Ak si rozdelíte troujolník v presnej polovici, tak dostanete trojuholník (pravouhlý), kde dĺžky budú:

odvesna: 4 a výška pôvodného trojuholníka
prepona: 8

Pomocou pytagorovej vety vypočítajte výšku a tak ako som vyššie napísal, vypočítajte polomer vpísanej kružnice a nakoniec jej obvod. To bude aj odpoveď na otázku kedže obvod opísanej je 2 krát väčší.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Rovnostrann%C3%BD_trojuholn%C3%ADk
Na tejto stránke je v podstate aj vzorec na výpočet polomeru vpísanej: a/odmocnia(12) a teda 8/odmocnina(12). Zvyšok skúste dopočítať, malo by to výjsť 14,51. Ak neviete ako napíšte a pošlem to vypočítané.