Author's photo
Zmazaný účet
fyzika

Páka - Fyzika (pohyb a sila)

Prosím o pomoc vzorec je : F1 . a1 = F2 . a2 , F1 a F2 sú sily v Newtonoch , A1 a A2 sú ramená v Metroch.
Hojdačka je urobená z dosky dlhej 3m,uprostred podopretej.Na jednom konci sedí chlapec, ktorý mal hmotnosť 20kg.Akú hmotnosť má druhý chlapec,keď si sadol 1m od osi otáčania a hojdačka je v rovnovážnej vodorovnej polohe?
Pomocou páky chceš zdvihnúť kameň s hmotnosťou 100 kg. Jeden koniec páky zasunieš pod kameň a vo vzdialenosti 0.5m od toho konca páku podoprieš. Akou tlakovou silou musíš pôsobiť na páku vo vzdialenosti 2m od podopretia, aby sa kameň zdvihol? Nakresli obrázok, v ktorom páku znázorníš ako vodorovnú úšečku.
Za pomoc veľmi pekne ďakujem.

2 odpovede
1) Doska meria 3 m, podopreté v strede (1,5m od otáčania sú konce). Sila pôsobiaca je gravitačná, F=m*g, ale v princípe teraz nám stačí riešiť váhy.

20*g*1,5 = x*g*1 ------> x=20*1,5 = 30 kg
Komentáre:
Nikolas M.
2) 100kg ---podpera------------------------F_tlakova Kameň je 0,5m a tlačíme silou F vo vzdialenosti 2m. 100*g*0,5 = F*2 F=25*g ...... g je gravitačné zrýchlenie a niekedy sa berie hodnota 9,81 a niekedy sa berie zaokrúhlená hodnota 10. Ak by bolo g=10m/s^2, tak odpoveď je: F=250 N
Pripájam riešenie.
Judita V.
Komentáre:
Judita L.
Nepodarilo sa odoslať fotku
Nikolas M.
Toto by prevádzkovatelia stránky mohli vylepšiť. Nedá sa poslať fotka a popis zároveň. Dokonca teraz nemôžete v komentároch pripojiť ani obrázok. Jediná možnosť ako pridať obrázok s popisom je odoslať obrázok a potom do komentárov pridať popis.
Judita L.
Súhlasím
Zmazaný účet
Prosím písomne sa nedá ?