Fyzika du

Prosim o vysvetlenie preco sa pridava sol na varenie vajca na tvrdo? DU z fyziky

2 odpovede
Najčastejším dôvodom pridania soli do vody pri tvrdom varení vajíčka je zvýšenie teploty vody pre lepšie varenie.
Teplota varu vody je 100 ° C. Pridanie rozpustného materiálu do vody, ako je soľ alebo cukor, zvyšuje teplotu varu. Pri príprave slaných jedál sa zvyčajne používa soľ.
avatar
Zmazaný účet
Nech sa pavci odpoved :Pridanim soli do vody sa urychli varenie .sol znizuje bod varu vody pretoze veda? Nejde len o to ze skutocnosti pridanim soli jedlo neuvarime rychlejsie ,skor naopak .Sol zvysuje teplotu varu vody .Nazyva sa to zvysenie bodu varu , existuje aj spatny chod ,nazyvany depresia bodu mrazu .Pridavanie soli do vody ma svoje vyhody .napriklad pri ochucovani cestovin .Staci ju ale pridat az po tom ako sa uz voda zacala varit ,nie skor
Komentáre:
Radovan L.
Chcel by som podotknut ze tato odpoved je iba skopirovana z tadialto: https://style.hnonline.sk/galeria/8642-myty-o-vareni-a-skladovani-potravin/e2610d36441f9a704f2dff2632f98b43 Navyse zaciatok vysvetlenia je velmi mätuci kedze hovori ze sol znizuje bod varu vody, co vsak nie je pravda. Teplota varu sa totizto zvysi, teda bude trvat dlhsie kym voda zovrie. Vajce ma teda dlhsi cas na uvarenie. Skoda ze sa nedaju na tejto stranke davat negativne hlasy...