Overenie

Chcem velmi pekne poprosit o vypocet.
Cyklista vyrazil na cestu rychlostou 20km/h. Po 35 minutach zisti, ze nieco zabudol doma. Vola rodicom nech mu to dovezu autom a pokracuje dalej. Rodicia vyrazaju z domu po piatich minutach a idu rychlostou 50km/h. Za ako dlho ho dobehnu?

3 odpovede
Mali by ho dobehnúť za 26 minút a 40 sekúnd od doby čo opustia dom.
Vychádzame z toho, že od kedy vyrazia rodičia sa čas cyklistu a auta rovnali. Pričom cyklista mal úvodný náskok 35 + 5 = 40 minút. Ďalej hodne využívame rovnice s = t*v, z ktorej vieme aj teraz zistiť, že cyklista za týchto 40 minút prešiel s = (40minút / 60minút) * 20 km/h = 13,3 km. Predelili sme 40 minút 60-timi, aby sme získali čas v hodinách, pretože v takých jednotkách máme zadanú rýchlosť. Keď už vieme aký mal cyklista náskok, dáme si do rovnosti časy: t_cyk = t_auto. Čas vieme vyjadriť z už spomínanej rovnice ako t = s/v. Dostávame: s_cyk / v_cyk = s_auto / v_auto. Rýchlosti máme zadané v zadaní musíme si teda uvedomiť čomu sa rovnajú vzdialenosti. Keďže mal cyklista náskok, auto musí najskôr prísť po miesto, kde on bol keď ono vyrážalo z domu. Tento náskok sme už vyrátali že je 13,3 km a označme si ho d. Akonáhle auto príde do bodu kde cyklista bol keď ono vyrážalo stačí mu prejsť iba vzdialenosť, ktorú cyklista prejde za celú dobu od výdenia auta z domu po stretnutie. To jest s_cyk. Po prepísaní s_auto dostávame: s_cyk / v_cyk = (s_cyk + d) / v_auto. Z tejto rovnice nepoznáme jedine s_cyk, preto si ju vyjadríme: s_cyk = (d * v_cyk) / (v_auto - v_cyk) = 8,9 km.
Následne využijeme znovu základnu rovnicu pre takéto úlohy (s=t*v) prepísanú na vyjadrenie času: t = s/v, kam dosadíme cyklistove veličiny pre dobu od vyrazenia z domu: t = s_cyk / v_cyk = (d * v_cyk) / [v_cyk * (v_auto - v_cyk)] = d / (v_auto - v_cyk = 0,44 hodiny = 26,67 minúty = 26 minút 40 sekúnd.
Dalsia moznost ako to vypocitat:

Rodicia vyrazili po 40 minutach odkedy vyrazil cyklista. Za ten cas presiel cyklista 40/60 * 20 km = 40/3 km ~ 13,3333...km
Nasledne sa vzdialenost medzi cyklistom a autom znizuje rychlostou 50km/h - 20km/h = 30km/h. Pytame sa teda, za aky cas pri rychlosti 30km/h dobehneme stratu 40/3 km. Rovnica:

40/3 = 30*t ---> po vydeleni 30 dostavame, ze t = 40 / 90 hodin = 240 / 90 minut = 26,666666 minut co je v prepocte 26 minut a 40 sekund.
Komentáre:
Radovan L.
Ano je to rýchlejší spôsob, avšak treba uveriť tomu že to môžme rátať pomocou toho rozdielu rýchlostí, čo sa dá pekne matematicky ukázať mojim riešením, kde sa vyskytuje člen (v_auto - v_cyk), ktorý predstavuje práve spomínanú vzájomnú rýchlosť.
Dakujem velmi pekne, tiez mi to takto vyslo. Ucitelke to vyslo 1:08 aj so skuskou spravnosti a neda si povedat 😊
Komentáre:
Radovan L.
Ak berieme cas od uplneho zacatia deja tak to vyde cca tak, pretoze este musime priratam tych 40 minút na začiatok, teda 27 minút + 40 minút = 67 minút čo je 1 hodina 7 minút. Avšak zo zadania skôr vyplýva, že sa myslí čas od vyrazenia auto z domu.