Syntax

Dobrý deň!
Chcela by som sa spýtať, niečo ohľadom syntaxu.
Ak mám slovesný vetný základ vo vete- Páli ma v pľúcach, nevyskytuje sa mi tu podmet, môžem určovať úplnosť alebo neúplnosť vety?
(Dá sa pri jednočlennej slovenskej vete určovať či je úplná alebo neúplná?)

Ďakujem za odpovede!
(PS: Nehľadám doučovateľa.)

3 odpovede
Zdravím, Vanessa. Veta jednočlenná nevytvára prisudzovací sklad, teda nemôže byť úplná. Patria sem pomenovania, zvolania, príkazy, atmosférické javy... Úplné vety majú prisudzovací sklad, pričom je jedno, či je podmet vyjadrený alebo zamlčaný. Napríklad "Píšem./Ja píšem."
avatar
Zmazaný účet
Ahoj Vanessa, pri jednočlennej vete neurčuješ úplnosť/neúplnosť, ale slovesnosť. To znamená, že na základe toho, či sa vo vetnom základe vyskytuje sloveso alebo nie. Ak máš teda vetu so slovesným vetným základom, tato veta je teda JEDNOČLENNÁ-SLOVESNÁ.
Prajem pekný deň!
Ahoj Vanessa,
jednočlenné vety môžu byť slovesné, kde je zastúpené sloveso: napr. "Hrmelo", alebo Tvoja veta: "Páli ma v pľúcach" a neslovesné. To môžu byť názvy napr. Tri gaštanové kone, nápisy napr. Zákaz vstupu! ,citové prejavy napr. Super! Pri týchto vetách úplnosť a neúplnosť neurčujeme.Tá sa určuje len v dvojčlenných vetách.!!!
V jednočlenných vetách je to vetný základ (VZ) a/ v slovesnej vete :
1/ slovesný tvar=tvar zhodný s 3 os.Sg.: Mrholí, Blýska sa.
2/ neurčitok : Počuť zvonenie, Vidieť zlepšenie stavu
3/neosobný zvratný tvar : Ráta sa s odchodom. Pracuje sa.
4/ spojenie sponového slovesa byť +dokonavé sloveso : Je prestreté.
b/ v mennej vete je východiskovým bodom podst.meno v Nominatíve (Potraviny) alebo v iných pádoch, aj citoslovcia funguje ako VZ: Hurá!