Author's photo
Alexandra G.
fyzika - sš

Fyzika- problémové otázky

Dobrý deň, vedel by mi prosím vysvetlit niekto tieto otázky, v 12tkr má byt správne A, 13.D, 14.D, 15. ani jedna nie je správna .
Ďakujem :)

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
12. perioda kmitu = 2 * Pi * odmocnina(dlzka / gravitacne zrychlenie)
preto ked sa dlzka zvacsi styrikrat, tak styrikrat sa zvacsi aj pomer dlzka / gravitacne zrychlenie to znamena odmocnina a teda aj perioda kmitu sa zvacsi dvakrat
13. pri malych vychylkach doba kmitu kyvadla nie je velkosti vychylky (vid vztah z 12 ulohy, vo vztahu je dlzka kyvadla ale velkost vychylky sa v nom nevyskytuje)
14. podobnou uvahou ako v ulohe 12 ak g styrikrat zmensime tak pomer sa styrikrat zvacsi t.j odmocnina a tym aj perioda sa zvacsia dvakrat (mensia gravitacia = kyvadlo sa bude pomalsie vracat = perioda bude vacsia)
15. nie som si isty ci som spravne pochopil ulohu, ale:
y = A * sin(uhlova frekvencia * cas + pociatocny uhol)
pre rozne y musime mat rozne hodnoty sin(....) a tym padom aj rozne hodnoty argumentu sinu (argument = vysledok zatvorky). Aby sme dostali y = 0 museli by sme mat sin(....) = 0 to znamena ze argument (zatvorku) by sme museli mat nejaky nasobok Pi. Pre kazdy y mame inu hodnotu argumentu (zatvorky) takze aby sme argument (zatvorku) zmenili posunuli vzdy na rovnaku hodnotu (nejaky nasobok Pi) tak by sme ju vzdy to museli zmenit o inu hodnotu.

Alebo inym jazykom:
y ako funkcia casu je sinusovka a podla toho kde na sinusovke sme sa musime vzdy posunut o iny kus aby sme sa dostali na nulovy bod sinusovky.

Ak sa nepodarilo porozumiet ani jednej formulacii tak mi prosim napis na stano.januschke@gmail.com