Mravné ponaučenia kráľa Štefana kráľovičovi Imrichovi

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať aké ponaučenia vyplýva z tejto ukážky z knihy Kniha mravných ponaučení kráľovičovi Imrichovi: Pretože hostia prichádzajú z rozličných krajín a končín, prinášajú so sebou aj rozličné jazyky a zvyklosti, rozličné náuky a zbrane. A to všetko ozdobuje a povyšuje kráľovský trón a súčasne zastrašuje spupnosť cudzincov. Veď kráľovstvo jediného jazyka a jediného mravu je slabé a krehké. Ďakujem za Vašu odpoveď

2 odpovede
Úryvok, ktorý ste uviedli chváli, schvaľuje a zdôvodňuje potrebu multikulturalizmu... Jedna kultúra a jeden národ by sa nemali povyšovať jeden nad druhého, ale naopak, zobrať si navzájom ponaučenie, poučiť sa z chýb tých druhých, a tým napraviť svoje vlastné. Aj keď rozličné národy a krajiny majú medzi sebou veľa rozdielov, ako napríklad v otázke jazyka a kultúry, nemali by jeden na druhého kvôli rozdielnosťam útočiť, ale naopak, mali by spoločnými silami jeden druhého posilniť a poučiť... Ten, ktorý tohto nie je schopný, bude navždy slabší. Dúfam, že Vám moja interpretácia textu pomôže :)
Multikulturalizmus. Uhorsko bolo mnohonarodnostný štát. Podľa Štefana, štát je silný, keď sa nebráni vplyvu iných kultúr, ale naopak ho to posilňuje.