Literatúra dielo Hájnikova žena

Dobrý deň nečítal niekto knihu alebo nepozeral film dielo Hájnikova žena ak áno mohli by ste mi prosím vás niečo napísať o tom diele ďakujem za odpoveď

1 odpoveď
P.O.Hviezdoslav, Hájnikova žena
Dej lyricko – epickej skladby Hájnikova žena je zasadený do krásnej slovenskej prírody (hornooravskej prírody). Dokazujú to už úvodné verše, ktoré majú názov Pozdrav. Citujem:

„Pozdravujem vás, lesy, hory, z tej duše
pozdravujem vás. Čo mrcha svet v nás skvári, zmorí,
zrak jeho urknul, zmámila lož,
ohlušila presila: Vy k žitiu privediete zas,
vy vzkriesite, vy zotavíte
z jatrivých vyliečite rán
v opravdu priamom bratskom cite
otvoriac lono dokorán
a srdečnosť kde odveká, kde nikdy nevyspela zrada
bez dotazu kto on, čo hľadá,
na lono to hľa v objem sladký,
ramenom láskyplnej matky
pritúliac verne človeka.“

Už z tejto krátkej ukážky je zrejmé, aký vrelý bol vzťah P. O. Hviezdoslava k slovenskej prírode. Videl v nej liečiteľku, ktorá uzdravuje, oživuje, pomáha zabudnúť na žiaľ, odstráni bolesti tela i duše i láskavú matku, ktorá svojim deťom vždy poskytne oporu. A tak i postavy, ktoré počúvajú hlas prírody, sú morálne čisté, čestné, priame, neschopné klamstiev a pretvárky.

Takí sú i predstavitelia ľudu – Miško Čajka a jeho žena Hanka. Miško je priamy, hrdý, ctí otcovské tradície – po smrti svojho otca sa tiež stane hájnikom a dôkladne si plní svoje povinnosti. Vzorne sa stará o svoju ženu, je ochotný obetovať za ňu aj život. Hanka sa vzdá kvôli Miškovi pohodlného života (pochádza z bohatej rodiny), je nielen pekná, ale aj milá, veselá, usilovná a verná za všetkých okolností.

V kontraste k tomuto „svetu chalúp“, kde žijú ľudia v harmónii s prírodou, stojí „svet kaštieľov“, kde žijú páni, ktorých vzťah k prírode je majetnícky. Taký je mladý šľachtic Artuš Villáni, ktorý zabíja pre radosť, vytína stromy, predáva ich kvôli zisku. Podobne sa správa i k ľudu. Nemá úctu pred ničím, nectí si ani manželský zväzok, nehľadí na city iných ľudí, správa sa voči nim povýšene, je bezohľadný, egoistický, mravne skazený a cynický.

Táto lyricko-epická skladba (veršovaná epika) je obrazom básnikovej úprimnej lásky k slovenskému ľudu a k prírode. Dej často prerušuje reflexiami (úvahami). Autor vyzdvihuje morálne a duchovné hodnoty pred materiálnymi, morálnu čistotu.

Dej: Po smrti starého hájnika sa jeho syn Michal Čajka vyberie do kaštieľa, aby poprosil majiteľa panstva Villániho o miesto po otcovi. Pán ho prijme do služby, Michal sa ožení a so svojou peknou ženou Hankou sa nasťahujú do hájovne. Mladí zaľúbenci žijú uprostred krásnej prírody šťastne a spokojne. Do ich života však zasiahne Artuš Villáni, syn starého Villániho. Artušovi sa zapáči Hanka a začne ju prenasledovať. Hanka ho však odmieta. Artuš si vymyslí podlý plán. Usporiada poľovačku, aby si bol istý, že Michal nebude doma, a vyberie sa za Hankou do hájovne. Hanka ho v sebaobrane zabije. Michal zoberie vinu na seba a prinúti Hanku odprisahať, že nikomu neprezradí pravdu. Michala uväznia a čaká ho súd. Hanka sa vráti k rodičom, ale aj oni sa od nej odvrátia. Otec jej neustále vyhadzuje Miškovu vinu na oči. Hanka sa napokon od žiaľu a výčitiek svedomia pomätie. Odíde z domu a túla sa po okolí.

Po roku príde deň posledného pojednávania. Keď obhajca prednesie dojímavú reč na Michalovu obhajobu, zrazu vstúpi do sály Hanka. Prizná sa, že Artuša zabila ona, nie Michal. Súd ich oboch oslobodí a Michal si odvádza svoju pomätenú ženu.

Raz v noci po silnej búrke zachráni Michal život starému pánovi Villánimu. Villáni im odpustí a Michal s Hankou sa znovu vrátia do hájovne. Hanke sa po čase narodí syn a ona vyzdravie. V lese i hájovni opäť zavládne pokoj a mier.