Slovosled v angličtine

Dobrý deň, na ktorom mieste bude príslovka napríklad sometimes vo vete?
Ďakujem.

4 odpovede
Môže byť na prvom mieste, či na druhom po podmete...je to ťažšie určiť, keď nevieme čo do vety všetko chcete zahrnúť.

Príklad: Andrew sometimes talks during lunch./ Sometimes he talks during lunch.
Komentáre:
Maroš B.
Ďakujem. Chcem sa spýtať čo všetko je dobre vedieť pre dobré základy angličtiny? Ďakujem.
"Dobré základy angličtiny" - To je veľmi individuálne, všetko sa odvíja od toho, kde a za akým účelom človek chce jazyk využívať:
- na cestovanie
- na obchodovanie
- na bežnú komunikáciu
- na konkrétnu pracovnú pozíciu/ oblasť napr. hotelierstvo atd.
Podľa toho by mal človek voliť aj študijné materiály, kde sú uvedené konkrétne predložkové spojenia, frázy, slovná zásoba, situácie a ušetrí si tým čas a energiu, ako keď sa snaží vedieť z každého rožku trošku. Ak nemáte žiadne zameranie, potom odporúčam učiť sa zo začiatku podľa knihy pre samoukov a postupne sa rozvíjať v smere, ktorý vás najviac zaujíma (napr. šport, zdravá strava, technika...). Cieľom je dosiahnuť tzv. úroveň sebavedomej plynulosti, čiže takú, pri ktorej budete schopný vyjadriť svoje myšlienky spontánne bez vážnejších problémov. Ako vodítko gramatiky vám môže slúžiť aj akákoľvek učebnica angličtiny pre SŠ. Určite treba vedieť min. 6 gram.časov (otázky, kladné a záporné vety v nich), nepravidelné slovesá, modálne slovesá, pasív, at-on-in a iné predložky, členy, podmienkové vety 0., 1. a 2. typu, osobné aj privlastňovacie zámená, číslovky základné aj radové, porovnávanie a stupňovanie príd.mien a prísloviek, typické pravidlá tvorenia slov (prípony, predpony). Ak by ste mali záujem, aby som vás na tejto ceste sprevádzala, viem vám vytvoriť učený plán na mieru a poskytnúť kopec interaktívnych materiálov a zábavných tipov na učenie a samozrejme vieme spolu trénovať konverzáciu :) Krásny večer prajem :)
Príslovka je na druhom mieste po osobe. I sometimes do my homework at the weekend. V zápornych vetách na tretom mieste. I don´t always do my homework at the weekend. Vždy záleží od vety. A prísloviek je veľa often, usually, never, sometimes, musiš vedieť čo znamenajú.
Ahoj Maroš,

príslovka sometimes je tzv frekvenčná príslovka (frequency adverb), teda určuje ako často sa dej odohráva (always, often, seldom, regularly, occasionally, from time to time, usually...). Frekvenčné príslovky zväčša stoja uprostred vety, teda pred hlavným - plnovýznamovým slovesom: I sometimes work at night. Inak povedané - medzi podmetom a prísudkom.
Ak sa prísudok skladá z viacerých slovies - pomocné be, have, do, don´t, needn´t alebo modálne can, may, must plus hlavné sloveso, príde príslovka medzi pomocné (resp. modálne) a hlavné sloveso: I have often spent time with my grandparents. He can sometimes get very nervous.

Sometimes môže stáť aj na začiatku alebo na konci vety: Sometimes I work at night. I work at night sometimes. Takýto slovosled už má zdôrazňovací charakter - vetný dôraz je zväčša na prvom, prípadne poslednom slove vo vete. Teda v oboch posledných prípadoch je dôraz na príslovke sometimes.

Zdraví
Dagmar
Komentáre:
Maroš B.
Ďakujem.