Author's photo
Michaela M.
fyzika

závislosti tlaku plynu od jeho objemu

Dobrý deň neviem si rady z týmto príkladom

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
avatar
Zmazaný účet
Na grafe vidime viacero termodynamickych dejov. Prvy je izobaricka expanzia z 0l na priblizne 3,25l. Druhy dej je izochoricka expanzia z tlaku cca 1,5MPa na 0,5 Mpa. Treti dej je zase izobaricka expanzia z 3,25l na 4l. Stvrty dej je izochoricka kompresia. Na predchadzajuci tlak. A potom nasleduje zase izobaricka expanzia az do objemu 5l. Potialto sa to da lahko vypocitat numericky. Dej ktory nasleduje dalej je polytropicku a ten urcite nieje sucastou zakladnej skoly, ale uci sa az na vysokej, navyse k nemu treba specialne koeficienty.
Vsimni si ze vysledna praca izochorickeho deja je 0, lebo sme dodali tolko prace kolko sme s nej ziskali.
Graficky to vyriesime tak, ze si spomenieme ze praca je vlastne obsah pod krivkou. Takze musis si to rozdelit na 3 obdlzniky. Jeden ma velkost1,5x3 druhy ma velkost0, 5x1,a treti ma velkost 1,5x1.Vypocitaj ich plochy a urob sumu ploch. To je praca pre izobaricky dej.
Ten trojuholník co vznikol nakonci je praca polytropickeho deja, graficky sa da vypocitat, ale na to sa nas nepytaju.
Praca ID plynu pri izotermickej expanzii je definovana w=p*(v2-v1) potom keby nahodou do budicnosti, tak praca ktoru je treba dodat na izotermicku kompresiu je taka ista.

No ok. Teraz sme zistili ze graficky vypocitana praca je 5,5 a matematicky vypocitana praca je 6. Preco? Lebo to co je v grafe je ako keby ine zadanie, tam pocitame pracu pri 2 roznych tlakoch a v matematickom zadani pocitame pracu iba pri jednom tlaku. Kedze v grafe vidime ze jeden tlak nizsi, tak aj praca bude pri tomto tlaku nizsia, preto je o 0,5 nizsia ako pri matematickom vypocte. V grafickom vypocte sme kusocek pracovali pri nižšom tlaku. Napis do komentov ci chapes. Mozno odpisem ak to este raz pozriem
Komentáre:
Zmazaný účet
Co som pisal na zaciatku nieje 3,25 ale 3. Mate krive obrazky.