Author's photo
Dorota Š.
matematika

Rovnolahlost

Dobrý deň,prosím o pomoc s týmito úlohami
a) Daný je trojuholník ABC a bod M, ktorý leží zvonka tohto trojuholníka. Zostrojte všetky priamky prechádzajúce bodom M a pretínajúce hranicu trojuholníka ABC v bodoch K,L tak, že MK = 2. ML.
b) Vnútri kružnice k zvolte bod T. Zostrojte všetky rovnoramenné trojuholníky vpísané do kružnice, ktoré majú ťažisko T.

1 odpoveď
Dorota, reagujem na sukronmu spravu ktoru si mi poslala. Sklor nez ti napisem riesenie, niekolko poznamok:

1) Neviem ti na sukromnu poziadavku odpisat priamo!!! Nakolko nemam zaplateny kredit na tomto portali "doucma.sk", nevidim ziadne kontaknte info o tebe, ziadny email, nic, jedine krstne meno! Tvoju poziadavku viem akurat tak odmietnut (pride ti o tom automatický email).

2) Ked uz pises zadanei ulohy, odpis ho poriadne! Zalezi pritom na kazdom jednom slovicku, niekedy aj na ciarkach! Matematika nie je len o matematike, ale aj o slovencine! To predsa nemoze byt taky problem skontrolovat po sebe tri vety! To zadanie ktore si mi poslala je chybne (a teraz nemyslim, ze je napisane gramaticky priserne) - musel som si vyhladat na webe originalne povodne zadanie. Napisala si mi, ze "po Martinovi si David vezme housku ALEBO rohlik". Spravne ma byt, ze "David si vyberie housku A rohlik". To nie je to iste(!) a nie je to jedno(!) a uz vobec nie pri kombinatorickych prikladoch! Ako chces aby ti vobec niekto radil ked ty sama nie si schopna poriadne napisat znenie prikladu a odflaknes ho tak ako si to urobila teraz ked si tak šlendriánsky napisala zadanie ulohy?!

3) Ja rozumiem tomu, ze nie kazdy si moze dovolit zaplatit doucovanie. A kludne ti pomozem aj bezplatne. Ale toto nie je riesenie (pre teba ani pre inych) - chodit si tu po vypracovane ulohy. Budes mat ulohu, ale vediet nebudes. To chce systematicke pocitanie a vlastne usilie. Toto nikam nevedie ...

Tvoje zadanie:

Dobrý deň,prosím vám môžem pomôcť s príkladom-maminka kúpila 10 rohlíku a 8 housek,Martin si vezme buď rohlík,alebo housku.Potom si David vezme jednu husku alebo jeden rohlík.Kedy má David viac možností,keď si Martin vezme rohlík alebo keď si Martin vzal husku?vyšlo mi že David bude mať 72 možnosti,len takým svojským spôsobom riešenia.Poteebujem to podľa pravidla súčtu a sucinu,dakujem

Riesenie (R=rohlik, H=houska): Mame 10R a 8H. Ak si Martin zoberie 1R, ostane 9R a 8H. To znamena, ze David si ku kazdemu R moze vybrat jednu z 8H. Keby bol jeden R by bolo 8 moznosti, kedze ale mame 9R, tak moznosti je 9*8 = 72. Da sa samozrejeme uvazovat aj naopak - ku kazdej H si David moze zobrat 1R. Tych R je 9. Keby bola len 1H bolo by len 9 moznosti ako si ku nej moze David vybrat R, ale kedze mame 8H, potom ku kazdej H si david moze zobrat jeden z 9R, cize zase 8*9 = 72

Analogicky druha moznost: ak si Martin zoberie 1H, ostane 10R a 7H. Cize ku kazdemu R si moze zobrat 7H, spolu 10*7 = 70 moznosti. Alebo naopak ku kazdej H si moze zobrat jeden z 10R, cize znova 7*10=70 moznosti.

Spravna odpoved na otazku je ze David bude mat viac moznosti (72) ked si Martin zoberie R.