Author's photo
Samuel L.
dejepis

Grécka mytológia - Kyklop

Sú Kyklopovia bohovia? Keďže sú väčšinou potomkovia bohov tak by mali byť bohovia,nie?

3 odpovede
Zdravím, Samuel.

Kyklopovia nie sú bovia, sú to poloohovia. Majú atribúty bohov, ale sami nemajú takú moc. Technicky by sme ich ani nemali označiť ako polobohov, nakoľko sú to bytosti. Ale odpoveď na otázku je - sú to bytosti a polobohovia v jednom - majú dlhší život ako ľudia, obrovskú silu, sú veľmi zruční v práci s kovami a lepšie vyvinuté niektoré zmysly (v literatúre sa zvykne uvádzať čuch), ale neoplyvajú mocou ako ich rodičia
Kyklopovia nie sú bohovia, sú to jednookí obri (boli dokopy traja), ktorí nemali správanie ani akékoľvek vlastnosti bohov. Je viacero verzii popisujúcich ich existenciu - v antickej mytológii boli potomkami bohov Urana a Gaie, súrodenci napr. Titanov, boli veľmi silní, zdatní kováči, žili na Olympe a "pomáhali" Hefaistovi. Avšak napríklad v Homérovom epose boli vykreslení ako kanibali žijúci divokým pastierskym životom niekde v Sicílii, skôr spätí s Poseidonom.
Kyklopovia sa odlišujú od Bohov svojím monštróznym vzhľadom, v tomto prípade etymologicky doslova "okrúhlym okom" . V Gréckej mytológii nájdeme množstvo podobných postáv ako sú Titani, Giganti, atď., ktorí boli odvrhnutý Uranom do pod-svetia, pretože sa hanbil za ich vzhľad. Od tohto primordiálneho konfliktu medzi Uranom (Nebo) a Gaiou (Zem), ktorá ako matka Zem neschvaľovaľa, aby tieto "kreatúry" boli Uranom (Nebom) odsúdené do pod-svetia, v podstate začína Grécka mytológia. Bohovia sa označujú vzhľadom estetické, čisté, a podobné postavy. Mimochodom, kresťanské náboženstvo je dialektickým pokračovaním tejto tradície Bohov, keď predstavovalo, inými slovami, víťazstvo "čistého" náboženstva jediného, pravého Boha nad "nečistým" pohanstvom bôžikov.