Matematika sš

Zdravím, viete mi niekto poradiť prosím tieto dva príklady a zdôvodnenie? Ďakujem.

Prílohy:
Question image
2 odpovede
K príkladu 25: obsah šedej časti dostaneme tak, že si vypočítame obsah celého útvaru a následne odčítame obsah kružnicového oblúka, ktorý má veľkosť 60 stupňov. (Uhol pri vrchole S je súčasťou rovnostranného trojuholníka ACS.)
Prikladám aj kompletné riešenie.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Maroš B.
A ako sa rátajú tie uhly ? Ako to dať napr. Do kalkulačky?
Najväčší uhol sa nachádza oproti najväčšej strane a keďže nevieme či je trojuholník pravouhlý alebo nie tak najlepší spôsob ako to zistiť je cez kosinusovu vetu. V prípade, že by bol trojuholník pravouhlý kosinus najväčšieho uhla by sa rovnal 0.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Maroš B.
Ahoj, Ako si prosím prišla k tomu vzorcu?
Maroš B.
Aké sú ešte vzorce čo súvisia s kosínusovou vetou? Sínusová?...
Rebeka K.
Ahoj, ten vzorec čo som použila sa volá kosínusová veta.. učila som sa ju v škole.. neodvadzala som si ju.. ak si pozrieš na internete kosínusovu vetu tak ti vyhľadá tri vzorce.. závisia od toho akú stranu/uhol chceš vypočítať.. A áno existuje aj sinusova veta.. ak by si chcel ďalšie vysvetlenie kontaktuj ma/napíš mi súkromnú správu.. poslala by som ti aj obrázky s vysvetlením ako sa používajú.. bohužiaľ sa mi sem nedá pridať ďalší obrázok
Maroš B.
Prečo si tam dala práve tú stranu a na druhú?
Maroš B.
Prečo nie je najdlhsia strana 1/2 a ked odmocnina z 2 je 1,41?
Martin P.
Najdlhšia strana je preto odmocnina z 2 krát a, pretože, keď nejaké číslo vynásobíš odmocninou z dva, bude väčšie ako keď ho vydelíš dvojkou.
Maroš B.
Aha, ok. A prečo to má byť práve to a na druhú a nie b alebo c tiež na druhú?