Pomoc s úlohou z angličtiny

V poriadku ďakujem za odpovede len pre uistenie takže mám to chápať tak že proste v anglictine na otázku čo robíš nemôžem odpovedať v present continuous nudim sa - I am boring ?

3 odpovede
Ahoj. Správne. I am boring vyzerá ako present cont, ale nie je. V tomto prípade je boring pricastie, ktore pouzivame ako prid.meno - adjektivum. Podobne v nemcine - langweilig. Ak chces naozaj pouźit sloveso to bore, musiš vedieť, že je tranzitivne, potrebuje objekt/predmet ( teda koho čo) a musiš povedať Hope I am not boring you.
- Dufam, že Vas nenudím. Nudim sa si vyžaduje minule pričastie - I am bored, ide skôr o stav, nie činnosť vyvijanu v pritomnosti.
Zapamatať- to bore somebody
boring - nudný
bored - znudený
Podobne som vystresovaný - I am stressed out.
Nejde tu o dej prebiehajuci v pritomnosti ale stav - použivame pasívum.
Komentáre:
Martin H.
Ďakujem veľmi pekne. Existuje ale potom spôsob ako odpovedať na otázku čo práve robíš keď chcem odpovedať nudím sa . (teraz v tomto okamžiku kde to že sa nudím považujem za činnosť alebo to proste v angličtine tak nejde a proste nudenie je stav a nie činnosť ? Možno sa pýtam ako úplný hlupák ale snažím sa to pochopiť ) (bože ja sa tú Angličtinu asi nikdy nenaučím )
Eva N.
Naučíš, už to že sa pýtaš, je krok. Môžeš povedať I am feeling bored. Citim sa znudený, tj I am feeling - present continuous a minule pricastie. Anglic. je idiomaticka, v zakladnych frazach - je mi zima - I am cold, mam sa dobre - I am good. Neprekladame doslova. Nudim sa nie je I am boring, nezapada vsetko do sablony z ucebnic a vysvetlenie - sloveso to bore je tranzitivne, ak ho chces pouzit - potrebuje predmet.
Presne tak, je to stav, nie činnosť. Iba hlupáci sa nepýtajú a ostanú hlupákmi. :) Nesnažte sa všetko prekladať alebo porovnávať so slovenčinou, angličtina má svoje špecifiká. A I´m bored je myslené, že sa nudím teraz v tomto okamžiku.
Komentáre:
Martin H.
Ďakujem vážim si Váš čas a ochotu pomôcť aspoň toto mi je už jasné :-)
avatar
Zmazaný účet
Ked je ing = opisuje nejakú vlastnosť
Keď je ed = to opisuje pocity z danej veci