Francúzske liaison (viazanie slov)

Dobrý deň,
učím sa francúzštinu, ale jej štúdium mi komplikuje jedna gramatická vec zvaná liaison (viazanie) napríklad v slove: les enfants (lezanfa). Všimol som si, že sa tento jav z FRJ postupne vytráca, je to pravda? A dá sa FRJ naučiť aj bez tohto? Pretože je to moja jediná vec, ktorá mi na nej vadí a je dôsledkom toho, že nerozumiem keď niekto rozpráva po francúzsky.
Ako by som sa mohol zlepšiť v porozumení toho čo sa ropráva vo francúzskych filmoch, spiesňach?

Vopred ďakujem a prajem krásny deň.

4 odpovede
Ahoj Matúš. Žijem vo Francúzsku 11 rokov kde aj učím francúzštinu. Čip viac viažeš tým je to formálnejšie. Avšak, existujú 3 kategórie viazaní (nehovorím iba o s/z ale ja T,..): povinné : deux enfants /z/ , des avions-po väčšine determinatifs(členy, číslovky, privl zámená). Dobrovoľné : je suis allé /buď prečítame je suiZale alebo bez). Tu môžeš viazať najmä vo formálnom prejave (pozri si nejaký prejav fr politikov a uvidíš že viažu všetko😊) Posledná kategória sú zakázané viazania: moi et elle (v žiadnom prípade nevládzeme T) vestes italiennes (v žiadnom prípade Z). Teda pod.mena keď za nimi idú prídavné a ani spojku ET. Et voilà.
Dobrý deň, FRJ je najmä hovorený jazyk a podľa toho aby sa najlepšie a najkrajšie hovoril bol aj kodifikovaný. Liaisons sú teda jeho prirodzenou súčasťou a pre súvislý dynamický prejav nevyhnutné. Zaspievajte si napríklad hymnu, ktorá začína ako ste uviedli príklad: "Les enfants...". Je typicke ze Francuzi skracuju a spajaju, napriklad nepovedia de ako de ale ako d. Je potrebne sa to naucit. Nic ine Vam nezostava. Inac pri niektorych nebudete rozumiet ani polovici ich prejavu, lebo je rychly a zhutnený.
Pochopiteľne, že liaison, teda viazanie, je neodmysliteľnou súčasťou francúzskej výslovnosti, nakoľko jej nesprávne požitie, či naopak vynechanie môže mať veľké následky. Typický príklad : máme dve slová héro - hrdina a zéro - nula. Les héros - hrdinovia, nie je možné viazať, lebo by to pri výslovnosti znamenalo (lezero) nuly a nie hrdinovia (leero). Ale pre lepšie pochopenie môžem poslať sken z učebnice fonetiky na túto tému. Mailom, môj mail je polkopavol@gmail.com
Dobrý deň, neviem o tom, že by sa tento jav vytrácal. Prikláňam sa k predchádzajúcim komentárom. Tento jav sa teda naučiť. Sú povinné, ale aj nepovinné väzby. Okrem príkladu les enfants mi napadá časovanie slovesa avoir a konkrétne tretia osoba množného čísla : Ils ont, neviem o tom, že by to čítali Il on, asi by sa to čítalo aj ťažšie a preto sa to číta Ilzon. Pekný deň a držím palce pri učení tohto krásneho jazyka. :)