Author's photo
Zmazaný účet
matematika

Potrebujem vypočítať

Toto by som potrebovala vypočítať prosím. Ďakujem

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
Chce to torchu kreslenia a predstavivosti ...
1) Rozvin si plast hranola do roviny. Dostanes obdlznik s rozmermi 5x(3*3,2) = 5cm x 9,6cm
2) Prekry ho 1x foliou. Kazde dva stlpce sachovnice predstavuju 50% viditelnej plochy hranola (lebo v dvoch stlpcoch 5 nepriehladnych a 5 priehladnych rovnakych stvorcov). Cize prvych 8 cm predstavuje 50% viditelneho povrchu hranola (po prvom prekryti!!!). Dalsi 1cm (1 stlpec) sachovnice obsahuje 3 nepriehladne stvorce a dva priehladne stvorce. Kedze 1 stvorec je 20% stlpca, priehladnych je 40% v tomto stlpci. No a poslednych 0.6 cm dlzky plasta je ciastoccne prekrytych stlpcom kde su tri priehladne a dva nepriehladne stovrce, Cize z poslednych 0,6 cm dlzky plasta hranola vidime 60%.
3) Ideme prekryvat druhy krat (lebo druha omotavka hranola foliou).
A teraz ta predstavivost ....
Folia pokracuje tam kde sme povodne zacali. Cize zvysnych 0.4 cm dlzky posledneho stlpca z prveho prekrytia pokracuej na prvej hrane. Biele stvorceky lezia ciastocne na ciernych a naopak. To znbamena, ze tam kde je priesvitny na nepriesvitnom, ostava nepriesvitny a tam kde bol priesvitny ale je v druhej vrstve prekryty nepriesvitnym sa stal nepriesvitny. Kedze hrana hranola je oproti stvorcekom posunuta o 0.4 cm a v lavom hornom rohu zaciname priesvitnym stvorcekom na nepriesvitnom, v dalsom stlpci nam z priesvitneho stvorceka ubudne 0.4cm lebo na tejto dlzke je spodny priesvitny stvorcek v prvom rade/druhom stlpci prekryti nepriesvitnym. A toto plati pre kazdy priesvitny stvorcek pri druhej omotavke.
Cize vsetky priesvitne stvorceky sa v konecnom dosledku zuzia o 0.4cm dlzky lebo nepriesvitne stvorceky sa o tuto dlzku rozsiria.
V tomto momente dobry nacrt urcite pomoze ...
Poratas pocet takychto priesvitnych policok (22). K tomu ale treba extra pripocitat priesvitne policka z posledneho stlpca na konci folie, pretoze tie su uzsie, lebo su predcasne ukoncene. Ich dlzka je 0.2 cm a su tri!
Potom % viditelnej plochy hranola je plocha tychto priehladnych policok k celkovej ploche plasta. Teda:
(22*0,6*1 + 3*0,2*1) / (5*9,6) = 0.2875 ... co predstavuje 28.75%

Ak chces blizsie vysvetlenie, mozem online cez Zoom cez vikend. Napis na nechajodkaz@gmail.com
Komentáre:
Peter K.
Este by som doplnil, ze tato uvaha a vypocet plati len v pripade ak sachovnicova folia zacina stlpcom s 3 ciernymi a dvoma priesvitnymi stvorcekmi, tak ako je to zobrazene na obr. Ak by zacinala stlpcom s 3 priesvitnymi a 2 ciernymi stvorcami, vysledok by bol trochu iny. V zadani nie je explicitne spomenute, akym stlpcom folia zacina.
Zmazaný účet
Ďakujem za pomoc