Author's photo
Simona L.
matematika

Potrebujem pomoc

Adam,Boris a Cyril porovnavali , kolko kg gaštanov nazbierali. Zistili , ze aritmeticky priemer toho, co nazbieral Adam s Borisom , je o 10kg vacsi nez Cyrilov prispevok, a aritmeticky priemer toho , co nazbieral Adam s Cyrilom , je o 3kg mensi nez Borisov prispevok. Urcte rozdiel medzi aritmetickym priemerom toho , co nazbierali Boris s Cyrilom , a Adamovym prispevkom.

Dakujem :)

2 odpovede
Ahoj, úlohu je možné vyriešiť jednoduchou úpravou rovníc. Moje riešenie je zobrazené na obrázku. Pre bližšie vysvetlenie ma neváhajte kontaktovať.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Simona L.
Dakujem :)
Zmazaný účet
priemer je o 10 vacsi ako cyrilov prispevok nieje ((A+B)/2)+10=C? --> ((A+B)/2)=C-10
Zmazaný účet
Ale postup je tento v poriadku, len tie hodnoty nie.
Ondrej H.
Prepáčte, ale nerozumiem, ak je priemer o 10 väčší, tak prečo zápis P=10+C nie je správny? Ak P je priemer, ktorý bude následne vyjadrený iným výrazom.
avatar
Zmazaný účet
Dáš si to do rovníc. Arit priemer = sucet/pocet čiže keď máš Adam s Borisom (A a B) a su dvaja tak je to (A+B)/2 a to je rovnaké ako cyrilov príspevok + ďalších 10kg ((A+B)/2)+10=C a druhu rovnicu mas Adam s cyrilom o 3kg menej ako boris== ((A+C)/2)-3=B, potom si vyjadris z jednej rovnice C alebo B a budeš mať rovnicu s dvomi premennymi ktore nepoznas, vzjadris, si jednu, postupne povyjadrujes kazdu pomocou predoslich vypoctov a ked uz budes mat konkretne cisla tak si uz priemer B a C vypocitas a adama budes mat vyjadreneho v rovniciach. Postup cca rovnaky ako na obrazku
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Simona L.
Tam ptm treba este nieco doplnit a vypocitat alebo je to hotove?