Author's photo
Simona L.
matematika

Potrebujem pomoc

Adam,Boris a Cyril porovnavali , kolko kg gaštanov nazbierali. Zistili , ze aritmeticky priemer toho, co nazbieral Adam s Borisom , je o 10kg vacsi nez Cyrilov prispevok, a aritmeticky priemer toho , co nazbieral Adam s Cyrilom , je o 3kg mensi nez Borisov prispevok. Urcte rozdiel medzi aritmetickym priemerom toho , co nazbierali Boris s Cyrilom , a Adamovym prispevkom.

Dakujem :)

1 odpoveď
Ono je to celkom lahka uloha, len sa tazko vysvetluje :D Skusim to teda nejak tak, aby to davalo zmysel. Nevieme, kolko nazbierali vsetci traja dokopy, ale mozeme si to oznacit premennou x. Tym padom plati, ze:

. A + B + C = x

Cyril nazbieral o 10kg menej ako Adam s Borisom v priemere. Predstav si, ze by vsetci traja nazbierali rovnako vela gastanov, ako Cyril. To by znamenalo, ze by vsetci dokopy nazbierali o 20kg menej (lebo Cyril predtym nazbieral o 10 menej ako oni dvaja). Potom by platilo:

. 3C = x - 20

Dalej vieme, ze Boris nazbieral o 3kg viac, nez Adam a Cyril v priemere. Znova si predstav, ze by vsetci nazbierali rovnako ako Boris, cize o 12kg gastanov viac nez predtym. To by znamenalo, ze:

. 3B = x - 12

V podstate jedine, co nam zostava, je prist na rovnicu v tvare:

. 3A = x - ___

To vies urobit vdaka tomu, ze si dosadis druhu a tretiu rovnicu do tej prvej. Skus to doratat sama :) Ak prides na spravny vysledok, budes vediet, ze je spravny podla cisla 10 a 3 v zadani :D
(Hint1: 3A + 3B + 3C = 3x)
(Hint2: 14 nie je vysledok ulohy, treba s tym este nieco urobit)
Komentáre:
Michal S.
opravujem sa* druha rovnica mala byt 3B = x - 6 (nie 12)